Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

18 Mάρτη: Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

Aπό την Αθήνα έως τη Σεούλ
Δείτε φωτόρεπορτάζ από όλο τον κόσμο




Μια Αθήνα αγκαλιά για τους πρόσφυγες!

Ένα από τα μεγαλύτερα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μάρτη. Η Σταδίου γέμισε κυριολεκτικά από τους 15.000 περίπου διαδηλωτές που έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γλώσσες -έξω από τη Βουλή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έξω από τα γραφεία της ΕΕ στις υπόλοιπες κυβερνήσεις:  

Ανοίξτε τα σύνορα, ανοίξτε τις πόλεις, κλείστε τα στρατόπεδα! Καλοδεχούμενα στα σχολειά όλα τα προσφυγόπουλα! Παιδεία, υγεία, δουλειά για όλους και όχι απελάσεις! Να ακυρωθεί η ρατσιστική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας!

Αδιαμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από το συλλαλητήριο της 18 Μάρτη ήταν ότι διαδήλωσαν μαζικά και οργανωμένα οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.  Με τις γυναίκες και τα παιδιά τους στην πρώτη γραμμή σπάζοντας την άθλια απομόνωση που δημιουργούν οι πολιτικές των στρατόπεδων συγκέντρωσης της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Εντυπωσιακή και ογκώδης ήταν η παρουσία των Σύρων και Αφγανών προσφύγων που κατέβηκαν με οργανωμένα μπλοκ κατά εκατοντάδες -άνδρες, γυναίκες, παιδιά, και ηλικιωμένοι- με πούλμαν από τα στρατόπεδα Μαλακάσας, Ελληνικού, Σχιστού. Αλλά και από τον Ελαιώνα και το Λαύριο, από το City Plaza και τις υπόλοιπες καταλήψεις στέγης της Αθήνας. 

Ρωτάμε τον Νταβούτ από το Αφγανιστάν, που διαδηλώνει με μια ντουντούκα στα χέρια μπροστά από το πανό των προσφύγων του στρατοπέδου του Ελληνικού, τι ζητάτε. Τη μετάφραση των ερωτήσεων κάνει από τα αγγλικά, η κόρη του Φατιμά, ούτε οκτώ χρονών:  «Να ανοίξουν τα σύνορα. Θέλουμε σχολεία για τα παιδιά. Θέλουμε να μείνουμε σε κανονικά σπίτια. Θέλουμε γιατρούς» μας απαντάει.

Δίπλα του, με ένα προσφυγόπουλο να καμαρώνει στο λαιμό της είναι η Αμελί από τη Γερμανία που εδώ και ένα χρόνο από την Ειδομένη στο Ελληνικό στηρίζει τους πρόσφυγες: «Οι συνθήκες είναι άθλιες, δεν έχουν δικαιώματα, γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να ακουστεί δυνατά η φωνή τους». Δεν ήταν λίγοι οι εθελοντές και αλληλέγγυοι ντόπιοι και από διάφορες χώρες που βάδισαν με αυτοσχέδια πλακάτ, ενώ τα κίτρινα πλακάτ της ΚΕΕΡΦΑ "κλείστε τα στρατόπεδα" βρίσκονταν σε όλο το μήκος της πορείας. 

«Από τη Μαλακάσα έχουμε έρθει 150 άτομα. Είμαστε εκεί ένα χρόνο τώρα. Δεν μπορούμε να αισθανθούμε ζωντανοί μέσα σε ένα στρατόπεδο. Θέλουμε μια κανονική ζωή, να έχουμε δουλειά, να είμαστε μέσα στην κοινωνία, να μάθουμε την κουλτούρα της. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε κομμάτι της πόλης, της κοινωνίας. Εδώ σήμερα, αισθανόμαστε ζωντανοί» μας είπε ο Άσεφ.  

Ο Γκαμαλελντίν ζει στο στρατόπεδο στο Σχιστό: «Δεν έχουμε την περίθαλψη που χρειαζόμαστε, δεν έχουμε μια σειρά από βασικά αυτονοήτα πράγματα, δεν υπάρχουν δραστηριότητες για τους νέους ανθρώπους. Δεν υπάρχει ένας που να μην θέλει να κλείσει το στρατόπεδο και να ζήσει στην πόλη». Πιο δίπλα, τρία μικρά προσφυγόπουλα φωνάζουν σε άψογα ελληνικά «άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες».              

Τρία πούλμαν κατέβηκαν στην Αθήνα από τη Μαλακάσα, δύο από το Ελληνικό και τέσσερα από το Σχιστό, μέσα από την κινητοποίηση και την οργανωμένη προσπάθεια της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων συλλογικοτήτων. «Εμείς στη Μαλακάσα είχαμε πάει σε πρώτη φάση να δώσουμε πράγματα στους πρόσφυγες και στη συνέχεια ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που είχε κάνει πριν μερικές βδομάδες η ΚΕΕΡΦΑ σε όλα τα στρατόπεδα, τους επισκεφθήκαμε ξανά» μας είπε η Ρούλα Νακοπούλου από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Μαρουσιού και Βορείων Προαστίων.


Ο αέρας της Αραβικής Άνοιξης έφτανε μέσα απο τα συνθήματα και τα πανό των Σύριων προσφύγων που θύμιζαν πως η επανάσταση συνεχίζεται, ενώ οι Αφγανοί πρόσφυγες φώναζαν Αζαντι, ελευθερία. «Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών-τριων για ένα κόσμο ελευθερίας και ισότητας για όλους και όλες, αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής διαδήλωσης» μας λέει ο Αμαντέους, κρατώντας το πανό το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στις ΜΚΟ. Ακολουθούν με το πανό τους που γράφει «Ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες με δημόσιες υπηρεσίες και δομές», οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και camp.

Αλληλέγγυες στους πρόσφυγες και οι κοινότητες των μεταναστών με δεκαετίες αγώνων ενάντια στο ρατσισμό στην Ελλάδα. «Ενωμένοι όλοι εμείς εδώ, όλος αυτός ο κόσμος έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τους φασίστες» μας είπε ο Αριφουραχμάν από την κοινότητα των Μπαγκλαντέζων που βάδισε με δύο πανό όπως και η Πακιστανική Κοινότητα. Σε διάφορα μπλοκ βάδισαν μετανάστες από μια χώρες της Αφρικής. Μαζική ήταν η παρουσία των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ από μια σειρά γειτονιές του λεκανοπεδίου. 


Συνδικάτα

Και μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η παρουσία των συνδικάτων: «Σήμερα το φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» μας λέει ο Λευτέρης ναυτεργάτης που διαδηλώνει με το πανό της ΠΕΝΕΝ. «Να ανοίξουν τα σύνορα» μας λέει ο Δημήτρης, εργαζόμενος στο ΜΕΤΡΟ που διαδήλωνε με το πανό του ΣΕΛΜΑ που έγραφε: «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι, έξω οι ναζί από τα σωματεία». Με δικά τους πανό διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι της ΠΟΣΠΕΡΤ, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ, το ΜΕΤΑ.

Μαζική ήταν και η παρουσία από όλους τους χώρους της εκπαίδευσης. Με πανό οι σύλλογοι ΠΕ Αριστοτέλης και Περικλής, οι εκπαιδευτικοί της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και το 39ο Λύκειο Αθηνών, τo 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων,  οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλλιθέας, ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΓΤΚΣ, οι ΚΕΕΡΦΑ Φιλοσοφικής και Παντείου, οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολυτεχνείου. Οργανωμένα συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κάτω από τα πανό του Συντονιστικού, της ΠΟΕΔΗΝ, των Σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία Άγιο Σάββα, Αγλαϊα Κυριακού, Γεννηματά. «Να ενωθούμε ενάντια σε όλες τις φασιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις» μας λέει ο Γιάννης που κρατάει το πανό του τελευταίου. Οργανωμένα και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΑΝ, οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ. «Σήμερα διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες που βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται από τις ανακολουθίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης» ο Βασίλης Μπακάλης από το Βυζαντινό Μουσείο.   

Το δικό τους μαζικό μπλοκ είχαν οι καταλήψεις στέγης αυτά του City Plaza, του 5ου κ.α, ενώ με τα πανό τους διαδήλωσαν: Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, δημοτικές κινήσεις, η εργατική αλληλεγγύη, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Ροσινάντε, η ΟΚΔΕ, η ΟΡΜΑ, ο ΣΥΠΡΟΜΕ, το Δίκτυο Φαντάρων Σπάρτακος και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στην Ομόνοια προηγήθηκαν συναυλία και ομιλίες. Μετά τους Radio Sol που καλωσόρισαν τους διαδηλωτές με τη μουσική τους το λόγο πήραν: ο Γρηγόρης Καλομοίρης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, ο Mοχάμεντ Σύριος και ο Χάμιντ Αφγανός πρόσφυγας εκ μέρους του χώρου στέγασης City Plaza, η Ντίνα Ρέππα εκ μέρους του ΣΥΠΡΟΜΕ, ο Κούρος από το στρατόπεδο Ελαιώνα, ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, ο Τζαμάλ Χοσιμί από το στρατόπεδο στο Σχιστό, η Στέλλα Τραγά εκ μέρους των συλλόγων των εκπαιδευτικών, ο Τζαβέντ Ασλάμ εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος από το Δίκτυο Σπάρτακος, ο Χασάν Ολά από την Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα, εκπρόσωπος από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά και ο Απόλλωνας Λιακόπουλος από την Α.Π. Ροσινάντε. To παρών έδωσε δίνοντας ζεστό φαγητό η Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” αλλά και η Ομάδα Αλληλεγγύης Καλύμνου.

Τον ξέφρενο καρναβαλικό ρυθμό στη διαδήλωση έδωσαν με τα τύμπανά τους οι Quilombo στη διαδήλωση που ακολούθησε τη διαδρομή Σταδίου, Σύνταγμα, γραφεία ΕΕ, Σύνταγμα για να καταλήξει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. 

«Οι διαδηλώσεις στις 18 Μάρτη ήταν μια ηχηρή απάντηση χιλιάδων στην ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Σας καλούμε να δυναμώσετε την ΚΕΕΡΦΑ, για να δώσουμε οργανωμένα τις μάχες για να γκρεμίσουμε την Ευρώπη-φρούριο και να τσακίσουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. 

Σε όλη την Ελλάδα

Στις 18 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε 15 συνολικά πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη 1.500 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Βρέθηκαν εκεί Αφγανοί πρόσφυγες από τα Διαβατά, Σύριοι πρόσφυγες και με τα πανό τους φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η ΚΕΕΡΦΑ σχολών, το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΘ, οι Μαθητές anticapitalista, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις. 

Στην Πάτρα έγινε συγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργίου, όπου μια σειρά αντιρατσιστικές κινήσεις, χώροι της αριστεράς και φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν το παρών.

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο κέντρο του Ηρακλείου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και αντιφασίστες συμμετείχαν στα Χανιά.


Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία και πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη. Τη διαδήλωση χαιρέτησαν: εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Γενικός Γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Δημήτρης Σαμακοβίδης, εκ μέρους της ΕΛΜΕ Ξάνθης η πρόεδρος Μαρία Λουκοπούλου, ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Χασάν Μαλκότς από τη Λαϊκή Ενότητα. Το παρών έδωσαν και δεκάδες μέλη του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), του οποίου ο πρόεδρος Μουσταφά Αλή Τσαβούς διώκεται με χρυσαυγίτικη μήνυση (του Λαγού).

Στο Βόλο διαδήλωσαν πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μόζας, εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία, φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητές anticapitalista, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ.  

Στα Γιάννενα στη συγκέντρωση στη νομαρχία συμμετείχαν φοιτητές και εργαζόμενοι από την πόλη, με πανό η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, ο σύλλογος Χημικού, ο σύλλογος των εστιακών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η ΟΚΔΕ. 
  
Συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε στη Λαμία και στη Λάρισα ενώ αντίστοιχα καλέσματα είχαν γίνει στην Πρέβεζα, τη Λειβαδιά, τα Τρίκαλα, τη Χίο.


Μυτιλήνη 

Στη Μυτιλήνη η κινητοποίηση της 18/3 ήταν μια τεράστια επιτυχία. Και ήμασταν σίγουροι για την επιτυχία της επειδή είχαμε δουλέψει το προηγούμενο διάστημα στοχευμένα. Σε μια παλαιότερη εξόρμηση στα στρατόπεδα της Μόριας και του Καρά Τεπέ ήρθαμε σε επαφή με τις διάφορες κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων, με τους οποίους κατόπιν οργανώσαμε την κινητοποίηση. Προκηρύξεις κυκλοφορούσαν μέσα στα στρατόπεδα από αρκετές μέρες πριν. Τις τελευταίες μέρες κολλήθηκαν και αφίσες. 

Οι διαδηλωτές πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην πλατεία Σαπφούς με πορεία αφού περπάτησαν 7 χιλ. (!). Ήρθαν με τα πανώ τους, τις πικέτες τους και τις ...σφυρίχτρες τους! Και μόλις έφτασαν στην πλατεία ξεκίνησαν τα συνθήματα, τους χορούς, τα σφυρίγματα: ένα αληθινό “πανηγύρι των καταπιεσμένων”. Έγιναν δύο ομιλίες, μία στα ελληνικά και η άλλη στα αγγλικά. Με πανό ήταν εκεί το «ΠΙΚΠΑ», η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μίλησε επίσης κι ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές. 

Η πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης ξεκίνησε με τις μητέρες και τα παιδιά τους μπροστά, μαζί με τα αμαξίδια των αναπήρων. Τα κυριότερα συνθήματα ήταν «Ελευθερία», «Κλείστε το κολαστήριο της Μόριας», «Να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις». Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων ...ποικίλουν, από 1200 μέχρι 3000! Το βέβαιο είναι ότι οι ίδιοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση δίνοντας ένα καθαρό μήνυμα στις κυβερνήσεις και με την αίσθηση ότι “τα καταφέραμε”. Με τον αγώνα τους μπορούν να καταφέρουν πολύ περισσότερα.
Παρασκευάς Ψάνης
Σοφία Γεωργοκώστα


Παγκόσμια κινητοποίηση


Σε πάνω από πενήντα πόλεις και είκοσι χώρες απλώθηκε διεθνώς η μέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 18 Μάρτη. Ήταν μια δικαίωση για την πρωτοβουλία που πάρθηκε σε διεθνές επίπεδο από το βρετανικό Stand up to Racism και οι βάσεις της μπήκαν στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στο Ρουφ τον Οκτώβρη. 


Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μάρτη στο Λονδίνο, όπου διαδήλωσαν 30.000 άνθρωποι, ενώ 3000 διαδήλωσαν στη Γλασκώβη στη Σκωτία και 1000 στο Κάρντιφ στην Ουαλία. 


Οι διαδηλώσεις καλέστηκαν από το Stand Up to Racism με την υποστήριξη δεκάδων συνδικάτων και αντιρατσιστικών, μουσουλμανικών και άλλων οργανώσεων. Από νωρίς στο Λονδίνο κατέφθαναν πούλμαν από πολλές πόλεις της Αγγλίας. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία οργανωμένων κομματιών της εργατικής τάξης.


«Μπορεί να έχουν τα λεφτά και τα ΜΜΕ αλλά δεν έχουν τους δρόμους, οι δρόμοι είναι δικοί μας» είπε στον χαιρετισμό του στην Parliament Square ο Azad Ali εκπροσωπώντας μουσουλμανικές οργανώσεις. Εκ μέρους του Stand up to racism o Weyman Bennett, που τον Οκτώβρη είχε βρεθεί στην Αθήνα στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ με στόχο την οργάνωση της Διεθνούς Μέρας Δράσης στις 18 Μάρτη, τόνισε: «Δεν πρόκειται να ‘ηρεμήσουμε’, δεν πρόκειται να σταματήσουμε»!


Στο Παρίσι, στη διαδήλωση που έγινε στις 19 Μάρτη, κόντρα στην αστυνομική τρομοκρατία που πέρασε από σωματικό έλεγχο όλους τους διαδηλωτές, βάδισαν πάνω από 10.000 άνθρωποι. «Κυρίως νέοι άνθρωποι που διαδήλωναν ενάντια στο ρατσισμό, στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τις αστυνομικές δολοφονίες» μας είπε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου που βρέθηκε προσκεκλημένος των διοργανωτών στο Παρίσι. 


«Μαζική συμμετοχή είχαν οι κοινότητες μεταναστών. Στο μπροστινό πανο ήταν οι οικογένειες θυμάτων από την αστυνομία και κόσμος από τα φτωχά  προάστια, που είχαν ένα μεγάλο μπλοκ. Ακολουθούσαν οι Sans papiers, κυρίως Σενεγαλέζοι, οι Σύριοι πολιτικοί πρόσφυγες, Παλαιστίνιοι, ο Σύνδεσμος γυναικών ενάντια στην ισλαμοφοβία, lgbtq ομάδες και μετά οι οργανώσεις SUD, NPA, CNT, LUTTE, οικολόγοι, αυτόνομες ομάδες» μας μεταφέρει ο Μάνος Καρτέρης. «Στον ένα μήνα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, στις οποίες ο κίνδυνος να περάσει στο δεύτερο γύρο η Λεπέν είναι ορατός, πρέπει να παλέψουμε για να ακουστούν οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές φωνές όσο ποτέ» δήλωσε στην ΕΑ ο Αλέν Ποζολά από το NPA.



Στη Βιέννη περίπου 4000 άτομα διαδήλωσαν μέσα στην καταιγίδα με μαζική συμμετοχή των Αφγανών και Σύριων προσφύγων και τις μουσουλμάνες γυναίκες να δίνουν το δικό τους στίγμα. Βασικό σύνθημα ήταν να παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Sobotka, που από πολλούς αποκαλείται ο Τραμπ της Αυστρίας. Ανάμεσα στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές ήταν και αυτό με πηγή έμπνευσης τους αγώνες για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα: «Όταν ανοίγει μια πόρτα σχολείου, κλείνει με πόρτα φυλακής» με υπογραφή «Τα προσφυγόπουλα της Ελλάδας».


Στη διαδήλωση στο Άμστερνταμ, τρεις μέρες μόλις μετά τις εκλογές, διαδήλωσαν πάνω από 2000 άνθρωποι. Έστειλαν καθαρό μήνυμα αντίστασης και ενάντια στον φασίστα Βίλντερς αλλά και ενάντια στη ρατσιστική ατζέντα που έθεσαν και θα θελήσουν να εφαρμόσουν οι κατά τα άλλα «μετριοπαθείς» νεοφιλελεύθεροι νικητές των εκλογών. 


Στην Καταλονία έγιναν συγκεντρώσεις το πρωί στις πόλεις Molins de Rei, Olot, Pineda και Manresa και το απόγευμα έγινε αντιφασιστική διαδήλωση στην πόλη Vendrell. Συγκέντρωση έγινε και στην Γκέρνικα στην Χώρα των Βάσκων ενώ την Τρίτη 21 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί αντιρατσιστική εκδήλωση και στη Σεβίλλη. Στην Ιταλία συγκεντρώσεις και πικετοφορίες έγιναν στη Μπολόνια, τη Βενετία, το Τορίνο, την Κατάνια και άλλες πόλεις.


Χίλια άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρσοβίας ενώ διαδηλώσεις και πικετοφορίες έγιναν επίσης στο Λοτζ, την Κρακοβία, το Γκντανσκ και άλλες 4 πόλεις της Πολωνίας. «Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα απέναντι στην άνοδο των φασιστών και των ακροδεξιών στην Πολωνία» μας μεταφέρει ο Αντυ Ζεμπρόφκσι. 



Γυναίκες


Εκατοντάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Δανία σε τρεις πόλεις την Κοπεγχάγη, το Όρχους και το Οντένσε. Στη Γερμανία διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στα αεροδρόμια ενάντια στις απελάσεις έγιναν στο Βερολίνο, την Φρανκφούρτη, τη Βρέμη, το Αμβούργο, την Κολωνία και άλλες πόλεις. Στη Ζυρίχη στην Ελβετία, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στην Πορεία της Γυναίκας στέλνοντας δυνατό μήνυμα ενάντια στο σεξισμό, αλλά και κάθε διαχωρισμό. Στο Μπάντεν-Μπάντεν έγινε διαδήλωση ενάντια στην πολιτική λιτότητας και ρατσισμού με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20.



«Πάνω από 600 άτομα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαζί με μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 18 Μάρτη έξω από το Δημαρχείο Λευκωσίας συμμετέχοντας στο διεθνή αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό ξεσηκωμό» μας μεταφέρει ο Ντίνος Αγιομαμίτης από την Κύπρο. «Την εκδήλωση κάλεσαν 24 ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα από το χώρο της αριστεράς και οργανώσεις μεταναστών και προσφύγων. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, και εκ μέρους των τουρκοκυπριακών οργανώσεων ο πρόεδρος της DEV I (Εργατική Ομοσπονδία) Χασάν Φελέκ ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και  μετανάστρια από τη Σομαλία. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας με συνθήματα όπως «Ποτέ ξανά φασισμός», «Όχι στη Ευρώπη φρούριο των φρακτών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης» και «τσακίστε τους ναζί του ΕΛΑΜ – Χρυσή Αυγή» και άλλα. Εκείνο που δονούσε όμως την ατμόσφαιρά ήταν το σύνθημα: Kibris’ta Baris engellenemez - η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί, δίνοντας μια δυναμική απάντηση στους φασίστες του ΕΛΑΜ αλλά και στα κόμματα του τάχα ενδιάμεσου χώρου που τους κάνουν πλάτες».


«Στη Σεούλ, στις 19 Μάρτη 300 άτομα διαδήλωσαν στην πόλη μετά από χρόνια, καθώς η αστυνομία δεν επέτρεπε στους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους, ένα αποτέλεσμα των πρόσφατων μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην πρόεδρο Παρκ» μας μεταφέρει ο Jong Kim, από την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Κορέα. «Οι μισοί ήταν μετανάστες από το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ. Τη διαδήλωση καλούσαν η ομοσπονδία KCTU, μεταναστευτικές οργανώσεις και οργανώσεις της Αριστεράς. Ο σύντροφός μας που έκλεισε τη συγκέντρωση μετέφερε την εικόνα από τις διαδηλώσεις της προηγούμενης μέρας στη Βρετανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης».​


Τα βροντερά μηνύματα της 18 Μάρτη 

Η επιτυχία της παγκόσμιας μέρας δράσης στις 18 Μάρτη με τα μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή έστειλε πολλαπλά μηνύματα.


Πρώτα απ' όλα ήταν μια δυνατή κραυγή ενάντια στα διευθυντήρια της Ευρώπης φρούριο. Τα κυβερνητικά κόμματα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ αυτοπροβάλλονται αυτάρεσκα ως “υπερασπιστές των ευρωπαϊκών αξιών απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό”. Στην πράξη, αυτά τα ίδια σαν διαχειριστές των πολιτικών που σπέρνουν τη φτώχεια και καλλιεργούν τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς, είναι υπεύθυνα για την άνοδο των διάφορων Λεπέν ή Βίλντερς. Και στη συνέχε χρησιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς σαν δικαιολογία για να προσαρμόσουν ακόμη περισσότερο την πολιτική τους στην ατζέντα των φασιστοειδών.


Ενάντια σε αυτόν το φαύλο κύκλο της λιτότητας και του ρατσισμού, υπάρχει μια αυξανόμενη αντίσταση παντού και αυτό κατέγραψαν τα συλλαλητήρια της 18 Μάρτη. Στο Άμστερνταμ, στη Βιέννη και στο ίδιο το Παρίσι, χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους έδειξαν τη μαζική διάθεση για μαχητική απάντηση στον ρατσισμό -και στον κρατικό “θεσμικό” και στον “ανεπίσημο” των νεοναζί. Στη Βρετανία, όπου ο κόσμος τόσο συκοφαντήθηκε ως ρατσιστής επειδή ψήφισε κατά της ΕΕ στο δημοψήφισμα του Brexit, τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια ήταν βροντερά όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στη Γλασκώβη και στο Κάρντιφ.


Στο δρόμο του ξεσηκωμού


Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι μετά τον ξεσηκωμό στην Αμερική ενάντια στον σεξιστή και ρατσιστή Τραμπ, η Ευρώπη έδειξε ότι παίρνει τον ίδιο δρόμο του ξεσηκωμού ενάντια στους επίδοξους μιμητές του. 


Ξεχωριστή θέση μέσα σε αυτή την εικόνα έχουν τα μηνύματα των συλλαλητηρίων εδώ, στην Ελλάδα. Με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πρόσφυγες που έσπασαν όλα τα κλισέ και τις απαγορεύσεις βγαίνοντας μαζικά στους δρόμους. Έδειξαν στην πράξη ότι δεν είναι ούτε το σκιάχτρο που ζωγραφίζει η ισλαμοφοβική προπαγάνδα, αλλά ούτε και παθητικά θύματα μιας ξερριζωμένης ζωής. Είναι αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν αρχίσει να οργανώνονται μέσα στις σκληρές συνθήκες των στρατοπέδων όπου ζουν, να κινητοποιούνται και να ενώνονται με το κίνημα των εργατών και της νεολαίας για να κερδίσουν τις διεκδικήσεις τους που είναι και δικές μας: άσυλο, στέγη, δουλειά, παιδεία, υγεία για όλους.


Ταυτόχρονα, τα συλλαλητήρια της 18 Μάρτη εδώ με τη μαζική συμμετοχή στο πλευρό των προσφύγων έδειξαν την αξία της κοινής δράσης όλων των τμημάτων της εργατικής αντίστασης και όλων των ρευμάτων της πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς. Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται στον ίδιο κατήφορο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κρύβονται πίσω από το μόνιμο τροπάρι “ο κόσμος δεν τραβάει”, χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο ενωτικό κάλεσμα της 18 Μάρτη. 


Ήταν μια ηχηρή διάψευση και για τους Παπαχελάδες που τρέχουν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί (όπως έγραφε στην Καθημερινή της Κυριακής) “γκρέμισε ταμπού και ...η Αθήνα βιώνει πολύ λιγότερες συγκεντρώσεις, οι απεργίες που μπλόκαραν τα λιμάνια και τα ξενοδοχεία ανήκουν στο παρελθόν”. Ευτυχώς για μας και δυστυχώς γι’ αυτούς, η 18Μ “πλαισιώθηκε” από απεργίες στα Νοσοκομεία και στην Εθνική Ασφαλιστική τρεις μέρες πριν και τρεις μετά, αντίστοιχα. Όσο και να φαντασιώνονται οι αστοί μια “κανονικότητα” όπου θα κυβερνάει η εναλλαγή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η μόνη αντιπολίτευση θα είναι η ακροδεξιά, η 18 Μάρτη έδειξε ότι η αριστερή αντιπολίτευση είναι παρούσα από την Αθήνα ως το Λονδίνο και από το Παρίσι ως τη Σεούλ.


Οι μάχες ενάντια στο σύστημα που σπέρνει μνημόνια και ρατσισμό και εγκυμονεί τη φασιστική απειλή είναι μπροστά μας. Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους έδειξαν ότι μπορούμε να τις κερδίσουμε και εδώ και σε όλο τον κόσμο. Αρκεί η Αριστερά να ανταποκριθεί στα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος του αγώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου