Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Έξω οι Ναζί απ' τη Συναγωγή!



Διαδήλωση Ενάντια στη Μάζωξη του Γιόμπικ σε παλιά συναγωγή

Εκατοντάδες διαδηλωτές, φορώντας το κίτρινο αστέρι στο στήθος, σύμβολο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτιρίο της παλιάς συναγωγής, όπου, στις 14 Φεβρουαρίου στην πόλη Έστεργκομ, οι νεοναζί του Γιόμπικ είχαν το θράσος να κάνουν ‘εκδήλωση’ και οι τοπικές αρχές να τους παραχωρήσουν το κτήριο, που σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο.

“Είναι αηδιαστικό οι αντισημίτες να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια τέτοια πρόκληση στη σύγχρονη Ουγγαρία” δήλωσε επιζών του Ολοκαυτώματος στο Γαλλικό δίκτυο AFP.
Οι νεοναζί του Γιόμπικ, που ήρθαν τρίτοι στις εκλογές του 2010, είχαν ζητήσει το 2012 να καταγραφούν οι Εβραίοι της Ουγγαρίας ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’.

Μικρή ομάδα διαδηλωτών, που κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης, ήρθε αντιμέτωπη με τους μπράβους του Γιόμπικ.

“Έξω οι Ναζί απ’ τη Συναγωγή” φώναξε ένας από τους διαδηλωτές. Τότε, ο αρχιφασίστας Γκάμπορ Βόνα ‘εξήγησε’ στους περίπου 200 οπαδούς του ότι το κόμμα τους είχε πέσει θύμα της ‘υστερίας αριστερών πολιτικών και ηγετών του Εβραϊσμού’.
 
Το ιστορικό αυτό κτήριο λειτουργούσε ως συναγωγή από το 1888 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι περισσότεροι Εβραίοι της πόλης, περίπου 500, σκοτώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου το 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου