Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Οι Δεσμοί της Χρυσής Αυγής με τους Ιταλούς Φασίστες

Η στήριξη στη Χρυσή Αυγή συνεχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των Ιταλικών νεο-φασιστικών ομάδων με προσκλήσεις μελών της και στησίματα παρεμφερών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή Ιταλίας και, πιο πρόσφατα, η Χρυσή Αυγή Ευρώπης, που ήδη “διαθέτει”, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, 5000 μέλη, αδιευκρίνιστης εθνικότητας.
 
Πριν από δύο μήνες ήταν η σειρά της Casa Pound να κάνει εκδήλωση στα γραφεία της στη Ρώμη, παρουσία δύο ηγετικών μελών της Χρυσής Αυγής, που ήρθαν με πτήση απ’ την Αθήνα. Η συνάντηση έκλεισε με υποσχέσεις πολιτικής συμμαχίας γιατί οι δύο φασιστικές συμμορίες μοιράζονται, λέει, “το ίδιο πεπρωμένο”.
Οι δυο Έλληνες προσκεκλημένοι των “φασιστών της Τρίτης Χιλιετίας”, όπως η Casa Pound καλεί τα μέλη της ήταν ο Απόστολος Γκλέτσος, πρώην βουλευτής και μέλος Κ.Ε. της Χ.Α. και ο Κωνσταντίνος Μπολιάστος, που συστήθηκε και ως εκπρόσωπος του Ράδιο Μαύρη Σημαία Ελλάς.
Η χείρα φιλίας που έτεινε η Casa Pound στη Χρυσή Αυγή προστέθηκε στους μακροχρόνιους συνδέσμους των Ελλήνων νεοναζί με τη Forza Nuova, που ο ηγέτης της, Ρομπέρτο Φιόρε χρηματοδοτούσε τις εκατέρωθεν επισκέψεις και έχει ήδη δηλωσει την “αλληλεγγύη” του στο Μιχαλολιάκο. Μάλιστα οι οπαδοί της στην  Ανκόνα σήκωσαν πανό που έγραφε: “Forza Nova και Χρυσή Αυγή αδέρφια”.
Εκτός από τις δυο αυτές οργανώσεις, η Χρυσή Αυγή σίγουρα έχει τη “συμπαράσταση” της Alba Dorata, οργάνωσης που έστησε ο Αλεσάντρο Γκαρντόσι τον Οκτώβριο του 2012 στην Τεργέστη με σκοπό, λέει, “να σώσει τα καλά του Μουσολίνι και του Χίτλερ” και μιας νέας ξεχωριστής οργάνωσης, της Alba Dorata Europa, που έστησε ο Βιτσέντσο Μαρέσκα (ως Πρόεδρος) και ο Πασκουάλε Μουνγκάρι (ως Γραμματέας) στην Πορντενόνε της Βόρειας Ιταλίας. Ο τελεύταιος είναι επιχειρηματίας και έχει στην ιδιοκτησία του δύο ιδιωτικά σχολεία, καθώς και την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης.
Η διακήρυξη της Alba Dorata Europa μιλάει για “τερματισμό της μετανάστευσης”, για “επαναπατρισμό των μεταναστών”, για “δικαίωμα υπεράσπισης της ιδιοκτησίας με τα όπλα”, αύξηση των δυνάμεων της αστυνομίας και των “συστημάτων ασφαλείας” και για “αυξήσεις στις συντάξεις”. Ακολουθεί το παράδειγμα των περισσότερων Ναζιστο-φασιστικών κινημάτων στην Ιταλία και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα μια στρατηγική δύο αιχμών που εστιάζει από τη μία σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως η τιμή του πετρελαίου, το πρόβλημα στέγασης και η ανεργία, ενώ από την άλλη παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένα προβλήματα συγκεκριμένων περιοχών, όπως το πάρκινγκ ή η τιμή του γάλακτος εώς και προβλήματα που αφορούν μόνο μια οικογένεια.
Τα εγκαίνια της Alba Dorata Europa δεν έγιναν απρόσκοπτα. Υποτίθεται ότι θα λάμβαναν χώρα στη Νάπολη τον περασμένο Μάη, αλλά οι αντιφασίστες Ναπολιτάνοι τους σταματήσαν με μια μεγάλη διαδήλωση, όπως είχαν κάνει και το 2011 που είχαν επιχειρήσει να πατήσουν πόδι στην πόλη τους οι φασίστες της Casa Pound. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούλιο στην πόλη Ποτσουόλι, όχι μακριά από τη Νάπολη.
Τελικά, οι οργανωτές της Αlba Dorata Europa τρύπωσαν στο ξενοδοχείο Vesevus, στους πρόποδες του Βεζούβιου, προκειμένου να επισημοποιήσουν την ίδρυση της. Ο Μουνγκάρι τώρα έχει συλληφθεί, γιατί τα σχολεία του έδιναν πλαστά πτυχία στους σπουδαστές, που δεν έκαναν καν τον κόπο να παρακολουθούν τα μαθήματα. Τα σχολεία είχαν εισπράξει δημόσιο χρήμα. Χρησιμοποιήθηκε κάποιο απ’ αυτό για λογαριασμό της φασιστικής γκρούπας; Οι έρευνες συνεχίζονται.
Ενώ είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις νεο-φασιστικές ομάδες στην Ιταλία, για την ώρα οι νεο-φασίστες ψηφοφόροι κοιτάνε προς την κατεύθυνση που τους δείχνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήτοι προς Λίγκα του Βόρρα. Η έξοδος του μεγαλοκαναλάρχη δεν άλλαξε το πολιτικό τοπίο. Ο ιστορικός αναθεωρητισμός που συνεχίζει να παρουσιάζει τους φασίστες σαν “καλούς” συνεχίζει ακάθεκτος. Ο νεαρός ηγέτης του κεντρο-αριστερού κόμματος των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι, σχεδόν αποφεύγει να κάνει λόγο για αντιφασισμό. Στις προσεχείς Ευρωεκλογές δε θα δούμε παρά ένα μικρό ποσοστό της τάξης ίσως του 0,8 με 1% να κινείται προς τη Forza Nuova ή τη Fiamma Tricolore. Ο κύριος όγκος της νεο-φασιστικής ψήφου θα διοχετευθεί προς πιο “αξιοσέβαστα” σχήματα.
Άλφιο Μπαρναμπέι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου