Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αντιφασιστική Πορεία στις 1 Μάρτη στο Καλαί της Γαλλίας

Για μια ολόκληρη βδομάδα στην Κουλώνη (προάστιο του Καλαί) οι φασίστες μαζεύονταν μέρα-νύχτα έξω από ένα κατειλημμένο αγρόκτημα, τραυμάτιζαν, απειλούσαν τη ζωή και την ακεραιότητα των κατοίκων και των αλληλέγγυων που κατέφταναν στο σημείο ή εξέφραζαν τη στήριξή τους από το διαδίκτυο, πετροβολούσαν το χώρο και καμιά φορά τα άτομα που βρισκόταν στα πέριξ, πετούσανε βόμβες μολότοφ και επιχειρούσαν να διαρρήξουν την πόρτα κατά τιη διάρκεια της νύχτας. Το Σάββατο μάλιστα έκαψαν ένα εξωτερικό κτήριο του αγροκτήματος, ενώ σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της "πολιορκίας" διατηρούσαν μπουφέ με φαγητά και καφέδες στο χώρο.
Όλα αυτά μπροστά στα μάτια των αστυνομικών που τους άφηναν να δρουν και που απαντούσαν αν τους ρωτούσες ότι "στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα δημόσιας τάξης".
Για χρόνια η πραγματικότητα των μεταναστών του Καλαί υπήρξε πολύ σκληρή, κάτω απ' τη συνεχή ενόχληση και καταστολή της αστυνομίας και τώρα όλο και περισσότερο τις επιθέσεις μη-κρατικών φασιστικών ομάδων, ιδιαίτερα της νεοναζιστικής συμμορίας "Να σώσουμε το Καλαί".
Το Καλαί είναι το βασικό Γαλλικό λιμάνι διάπλου του καναλιού της Μάγχης προς την Αγγλία. Αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά, κυρίως απ' το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Ανατολική Αφρική και άλλες εμπόλεμες ζώνες, παγιδεύονται σ' αυτό το σημείο στην  προσπάθειά τους να περάσουν με κάθε μέσο, τρυπώνοντας σε φορτηγά με εμπορεύματα, ακόμη και κάτω από τραίνα. Οι θάνατοι δεν είναι σπάνιοι: είχαμε τέσσερις θανάτους μόνο αυτό το χειμώνα. Και στα θανάσιμα ατυχήματα έρχονται να προστεθούν και οι αστυνομικές επιθέσεις με βία, επανειλημμένες συλλήψεις, κλοπές και καταστροφές καταυλισμών.
Τον τελευταίο καιρό η βία κατά των μεταναστών, αλλά και κατά των αγωνιστών του κινήματος "No Borders" που στέκονται αλληλέγγυοι, βρίσκεται σε έξαρση. Στις συνεχείς εκκλήσεις του δημάρχου για "αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών" έσπευσε ν' ανταποκριθεί μία νέα αντιμεταναστευτική ομάδα, η "Να σώσουμε το Καλαί", που αυτοπροσδιορίζεται ως ομάδα ανησυχούντων πολιτών "πολιτικά ανεξάρτητων", αλλά που είναι στην πραγματικότητα στενά συνδεδεμένη με ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες, όπως το Εθνικό Μέτωπο και η Αναπαραγωγή Ταυτότητας, ακραία Ισλαμοφοβική ομάδα, που κύριος ομιλητής της είναι ο Κέβιν Ρες, ένας νεοναζί με σβάστικα χαραγμένη στο στήθος.
Με την πρόσφατη φασιστική επίθεση στο αγρόκτημα της Κουλώνης, μία κατάληψη στέγης, και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση άστεγων Γάλλων, τη στιγμή που δεν είχαν ακόμα κοπάσει οι διαμαρτυρίες απ' την εκκένωση μιας κατάληψης στο Καλαί από την αστυνομία, είναι σαφές ότι το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι τοπικές αρχές είναι "αν διαμαρτύρεστε για τις παράνομες εκκενώσεις απ' την αστυνομία, τότε θα καθαρίσουν οι φασίστες".
Τελικά, μήπως είναι πια αποδεκτή στη Γαλλία η χρήση ακροδεξιών ομάδων για την εκκένωση καταλήψεων εκεί που η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει και μήπως είναι πια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να καταπνίγει τις φωνές που διαμαρτύρονται - όπως και στην Ελλάδα, που οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής σκοτώσανε τον Παύλο Φύσσα μπροστά στα μάτια της αστυνομίας που δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει;
Αντιφασιστικές ομάδες του Καλαί καλούν σε πορεία "ανοχής και αλληλεγγύης" στις 1 Μάρτη στις 2.30 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

http://passeursdhospitalites.wordpress.com/
https://www.indymedia.org.uk/en/2014/02/515610.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου