Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Οι νεοναζί δεν είναι “αντιμνημονιακοί”

Νέες απεγνωσμένες προσπάθειες για να παρουσιαστεί ως ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα και μάλιστα αντιμνημονιακό, έκανε η ναζιστική Χρυσή Αυγή με αφορμή το δημοψήφισμα. Οι βουλευτές της ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη Βουλή και επιχείρησαν στη συνέχεια να εμφανιστούν σαν υπέρμαχοι του ΟΧΙ.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη στήριξη της Βουλής, δε θα μπορούσαν οι χρυσαυγίτες να παίζουν αυτά τα παιχνίδια. Αντί να αντιμετωπίζονται σαν αυτό που είναι, μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που δικάζεται για τις δολοφονίες που οργάνωσε και άρα δεν μπορεί να έχει παρουσία και λόγο ούτε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ούτε πουθενά, έχει υπερισχύσει η αντιμετώπιση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπερκεράσει ακόμη και εισαγγελείς για να συμμετέχουν οι νεοναζί βουλευτές στις συνεδριάσεις. Αυτή η αντιμετώπιση τούς έχει δώσει το περιθώριο όλους τους τελευταίους μήνες να παριστάνουν το νόμιμο κόμμα που βρίσκεται “υπό πολιτική δίωξη”. 
Παρόλα αυτά, η απόπειρά τους να ξεπλυθούν πίσω από το δημοψήφισμα κατέληξε σε άλλο ένα φιάσκο. Ο λόγος είναι διπλός.
Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με την ίδια τη φύση των νεοναζί. Όσο και αν προσπαθούσαν να φορέσουν το μανδύα του αντιμνημονιακού κόμματος, η πραγματικότητα είναι ότι τα στελέχη τους και ολόκληρος ο μηχανισμός τους δε θα μπορούσαν να βρίσκονται παρά στην υπηρεσία του ΝΑΙ. Οι σχέσεις τους με τους Μπαλτάκους, με τους εφοπλιστές, και όλους τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, με άλλα λόγια με όλο το στρατόπεδο του ΝΑΙ, είναι ισχυρές και αυτές τους καθορίζουν. Δεν θα μπορούσαν ούτε να εγκαταλείψουν τα συμφέροντα που υπηρετούν ούτε να βρεθούν στην ίδια πλευρά με την αριστερά. Έτσι εξηγείται ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Χρυσής Αυγής ανοιχτά δεν ακολούθησε την “αντιμνημονιακή γραμμή” της ηγεσίας της. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα παρουσίασαν τα ΜΜΕ το βράδυ του δημοψηφίσματος, το 60% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής στήριξε το ΝΑΙ.
Σύνδεση
Ο δεύτερος παράγοντας είναι το αντιφασιστικό κίνημα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που βγήκαν στο δρόμο τις τελευταίες μέρες συμμετέχοντας στην καμπάνια και τις συγκεντρώσεις του ΟΧΙ σε όλη τη χώρα, είναι κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος. Είναι κόσμος που τα προηγούμενα χρόνια έδωσε τις μάχες ενάντια στα μνημόνια και ταυτόχρονα έδωσε τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Το σύνθημα “η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, φασίστες και μνημόνια θα τα τσακίσει” ακουγόταν σε όλες τις συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα και αγκαλιαζόταν πλατιά από τον κόσμο, γιατί αυτή η σύνδεση είναι πλέον άμεση και δεδομένη.
Η οργανωμένη παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ σε όλες τις διαδηλώσεις βοήθησε να εκφραστεί αυτό το ρεύμα. Οι προκηρύξεις και τα αυτοκόλλητα που κυκλοφόρησε με το “ΟΧΙ στη συμφωνία, ΟΧΙ στην Ευρώπη-Φρούριο, του Ρατσισμού και της Λιτότητας, Να τσακίσουμε τους δολοφόνους ναζί της Χρυσής Αυγής” βρήκαν μαζική ανταπόκριση.
Είναι αυτή η δύναμη, του αντιφασιστικού κινήματος, που δεν άφησε κανένα περιθώριο στους χρυσαυγίτες να εμφανιστούν πουθενά, σε καμία συγκέντρωση είτε στο Σύνταγμα είτε αλλού. Έτσι περιορίστηκαν σε διαγγέλματα από το σπίτι και τα γραφεία τους, τα μόνα μέρη όπου μπορούν ακόμα να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι, στα οποία παρίσταναν τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ και διακήρυτταν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι «εθνική» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Δε θα τους αφήσουμε να παίξουν αυτό το ρόλο, των δήθεν “αγανακτισμένων” στη συμφωνία που ετοιμάζει ο Τσίπρας. Όπου προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια του κόσμου στο νέο μνημόνιο, θα χρειαστεί να πάρουν τη μαζική απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος. Σε αντίθεση με το ΝΑΙ που αν επικρατούσε στην κάλπη θα ενίσχυε τους φασίστες, το ΟΧΙ ανοίγει το δρόμο για να τους τσακίσουμε κι αυτούς και τα μνημόνια. Όσο πιο γρήγορα κλιμακώσουμε τους αγώνες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος ενάντια στα νέα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα το πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου