Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών


Με το δικό τους ανεξάρτητο μπλοκ με δεκάδες κρουστά και με σειρά από δράσεις και θεατρικά δρόμου, θα συμμετέχουν στην μεγάλη διαδήλωση της Παγκόσμιας Μέρας ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό στις 21 Μάρτη οι καλλιτέχνες και οι συμμετέχοντες στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που φέτος θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 29 Μάρτη στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.


Σε αντίθεση με πέρσι, που η διαδήλωση ερχόταν ως το κινηματικό κλείσιμο του φεστιβάλ, φέτος η μεγάλη αυτή αντιφασιστική γιορτή του θεάτρου ανοίγει στην ουσία με την συμμετοχή στην διαδήλωση και την πορεία με προσυγκέντρωση από τις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και πορεία μέσα από του Ψυρρή στην οδό Αθηνάς και από εκεί στην Ομόνοια όπου θα συνδεθεί με τους χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους για να διαδηλώσουμε όλοι μαζί μέχρι το Σύνταγμα. 

“Από πέρσι είχαμε εξ’ αρχής τονίσει την σημασία της κινηματικής σύνδεσης και παρουσίας των ανθρώπων του θεάτρου με το αντιφασιστικό κίνημα. Είχαμε ξεκαθαρίσει πως η φασιστική απειλή δεν θα σταματήσει αν δεν τους διώξουμε από τους δρόμους, αν δεν κερδίσουμε πίσω τις πλατείες και τις γειτονιές μας, μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει απλά με ευχολόγια και συζητήσεις, ούτε με την απομονωμένη καλλιτεχνική δημιουργία εντός των στενών ορίων ενός θεάτρου αλλά χρειάζεται η δημιουργία ενός δικτύου αντιφασιστών καλλιτεχνών που θα μπορούν να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν συλλογικά και σε κινηματικό επίπεδο”, τόνισε μιλώντας την Ε.Α. ο Βασίλης Κουκαλάνι από την συνέλευση του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών.

Επιμονή

“Η επιμονή μας αυτή εκτός της τεράστιας ανταπόκρισης που βρήκε από τους χιλιάδες αντιφασίστες που συμμετείχαν και παρακολούθησαν το φεστιβάλ πλημμυρίζοντας όλες ανεξαιρέτως τις θεατρικές, καλλιτεχνικές αλλά και θεματικές δράσεις, δικαιώθηκε με την εντυπωσιακή και πολύχρωμη παρουσία των εκατοντάδων καλλιτεχνών και ακτιβιστών που συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε.

Ήταν μια πρωτοφανής για τα δεδομένα του αντιφασιστικού κινήματος συσπείρωση καλλιτεχνών πάνω σε μια κινηματική διαδικασία δρόμου, με μια πραγματικά πρωτότυπη παρουσία, αποδεικνύοντας την πολυμορφία του αντιφασιστικού κινήματος.

Απέναντι στην συνηθισμένη συγκρουσιακή εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για το αντιφασιστικό κίνημα, εμείς και πέρσι αλλά και φέτος θέλουμε να αναδείξουμε την δημιουργική πλευρά του κινήματος. Θέλουμε να παρουσιάσουμε την πολυχρωμία της διαφορετικότητας και να εστιάσουμε στην χαρά της συλλογικής δράσης. Αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε αφελείς ή “χαζοχαρούμενοι” όπως κάποιοι επιμένουν να μας λένε. Ότι δηλαδή δεν αντιλαμβανόμαστε τον συγκρουσιακό χαρακτήρα του αντιφασιστικού αγώνα. Το αντίθετο μάλιστα, επιμένουμε πως οι δημιουργικές δυνάμεις αυτής της κοινωνίας όταν στρατεύονται πάνω σε μια συλλογική διεκδίκηση, όταν παίρνουν τους δρόμους μπορούν να μετατρέπουν σε πανηγύρι, σε γιορτή συνύπαρξης, ακόμα και τις πιο σκληρές μάχες”. 


Πειραματικό 


Πολύ πιο πειραματικό και με πολύ μεγάλη συμμετοχή από σχολικές θεατρικές ομάδες και θέατρο από τις κοινότητες των μεταναστών, το φετινό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών θα φιλοξενήσει πάνω από 40 παραστάσεις και 200 καλλιτέχνες κάθε ηλικίας. 

Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που φυσικά και φέτος παραμένει με είσοδο δωρεάν, θα δημοσιευτεί στο site του Φεστιβάλ: antifaperformingarts.wordpress.com.

εργατική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου