Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΝΑΖΙΡ

Aπορρίφθηκε, παρά την θετική πρόταση του εισαγγελέα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ροδόπης η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης με την οποία πρωτόδικα είχε επιβληθεί στον Γκαζεμί Ναζίρ η ποινή της φυλάκισης επτά ετών με την κατηγορία της παράνoμης διακίνησης μεταναστών το Φεβρουάριο του 2013. Έξω από το χώρο του δικαστηρίου είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στο Ναζίρ.

Νωρίτερα στο δικαστήριο αναπτύχθηκαν όλα τα επιχειρήματα εκ μέρους του Ναζίρ που βρίσκεται ήδη 17 μήνες στην φυλακή – η φροντίδα της οικογένειάς του και συγκεκριμένα η αναπηρία του παιδιού του, το λευκό του ποινικό μητρώο, η συμμετοχή του στα κινήματα όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα - αλλά και το γεγονός ότι η έφεσή του έχει οριστεί για το 2016 (!) που σημαίνει ότι εφόσον κριθεί αθώος θα έχει παραμείνει σχεδόν τρία χρόνια στην φυλακή χωρίς κανένα λόγο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αποφάσεις που παίρνονται στα δικαστήρια της Κομοτηνής χαρακτηρίζονται πέραν του συνηθισμένου αυστηρές απέναντι σε μετανάστες, σε βαθμό που να πυροδοτούν τις αντιδράσεις ακόμα και συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ και της Διεύθυνσης Φυλακών για το γεγονός ότι τα κρατητήρια, κέντρα κράτησης και φυλακές έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Την ημέρα που απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής του Ναζίρ, απορρίφθηκαν άλλες δεκατρείς, δηλαδή όλες!
Ο Γκασεμί Ναζίρ είχε βρεθεί στον Έβρο προσπαθώντας να βοηθήσει την γυναίκα του και το παιδί του να εισέλθουν στην Ελλάδα. Όταν συνελήφθη δεν βρέθηκαν χρήματα πάνω του, ενώ οι καταθέσεις των μεταναστών που επίσης συνελήφθηκαν την ίδια μέρα αναφέρονται σε μεταφορέα με άλλα στοιχεία.
Καταδικάστηκε με βάση τις προανακριτικές καταθέσεις τριών μεταναστών που είναι αντιφατικές και ακολουθήθηκε η διαδικασία της αποχής από την ποινική δίωξη για αυτούς τους τρεις ανθρώπους με σκοπό την άμεση απέλασή τους. Έτσι οι μετανάστες αυτοί δεν βρέθηκαν ποτέ στο Δικαστήριο σε δημόσια συνεδρίαση, αλλά αξιοποιήθηκαν δικαστικά οι προανακριτικές τους καταθέσεις όπως και η κατάθεση ενός αστυνομικού ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν είδε τον Ναζίρ να μεταφέρει μετανάστες αλλά «τον είδε εκεί κοντά...»
Το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί νέα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης.

εργατική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου