Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι Ρομά βγαίνουν στον αγώνα

Με μια πρωτοφανή κινητοποίηση, πάνω από 1.500 Ρομά από 40 καταυλισμούς από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 21/3 στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαδήλωσαν μέχρι τη βουλή διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη στέγαση και την παιδεία.
Με πολύχρωμη ευθυμία, με μουσικές, συνθήματα αλλά και φωτογραφίες του Μανώλη Αγγελόπουλου, του Γιουλ Μπρίνερ και του Τσάρλι Τσάπλιν με την υποσημείωση: “... και αυτός Ρομά”, οι τσιγγάνοι διαδήλωσαν ζητώντας δικαιώματα και δουλειά. “Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω σε διαδήλωση, όμως αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια είναι σκέτη κλεψιά. Δίνουν εκατομμύρια ευρώ αλλά στον τσιγγάνο δεν φτάνει τίποτα και μετά μας λένε πως τα φάγαμε. Δεν πάει άλλο. Κάθε φορά μας βάζουνε στο μάτι μόνο και μόνο για να δείξουν ότι είμαστε κλέφτες και βρωμιάρηδες. Εμείς τους λέμε πως αν μας δώσουν σχολειά για τα παιδιά μας, αν μας δώσουν τα σπίτια και τα λεφτά που φάγανε από τα προγράμματα, αν μας δώσουν δουλειές να μην είμαστε γυρολόγοι, τότε θα φύγουμε από την λάσπη”, τόνισε ο Ευγένιος.
“Όταν βρήκαν τη Μαρία και μας λέγανε πως δεν είναι τσιγγάνα τότε μας θυμήθηκαν για να μας πούνε κλέφτες. Όμως εμείς δεν φάγαμε λεφτά, αυτοί στις κυβερνήσεις φάγανε όλα τα λεφτά για τα σπίτια που μας τάξανε”, θα πει ο Γιώργος από τα Τρίκαλα.

“Δεν φοβηθήκαμε”

“Οι Ρομά ζουν εδώ για αιώνες. Είμαστε ντόπιοι. Όμως μας βλέπουν σαν ξένους και μας φέρονται λες και είμαστε εγκληματίες. Τώρα με τη Χρυσή Αυγή είχαμε πρόβλημα. Μας έκαναν και επιθέσεις, όμως δεν φοβηθήκαμε. Τους αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί και τώρα θέλουμε να πάνε φυλακή. Δεν μπορεί να χτυπάνε και να σκοτώνουνε κόσμο και να μην πηγαίνουν φυλακή”, τόνισε ο Λάμπρος από το Μενίδι.
“Βγήκαμε στο δρόμο για να βρούμε το δίκιο μας. Πρέπει και εμείς να βγούμε στους δρόμους όπως κάνουν όλοι. Είπαμε πως δεν πάει άλλο η κοροϊδία και αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι κάνουν όλοι, πορείες και διαδηλώσεις, να κλείσουμε και εμείς το δρόμο μπας και μας ακούσει κανείς”, ανέφερε ο Κωστής από την Πάτρα.
“Σήμερα είμαστε εδώ Ρομά από όλη την Ελλάδα. Έχουμε τα προβλήματά μας, όμως ξέρουμε ότι όλοι έχουν προβλήματα. Δεν παίζει ρόλο αν είσαι Ρομά ή μπαλαμός. Άμα πεινάς, πεινάς ότι και να είσαι. Εμείς δε λέμε δώστε στους Ρομά και πάρτε τα από άλλους, εμείς λέμε πως θέλουμε αυτά που μας φάγανε, που μας κοροϊδέψανε. Πρέπει να πούμε σε όλους να μας ακούσουν. Πρέπει να αλλάξουμε τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Εμείς λέμε πως πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αν δεν πάμε όλοι μαζί δεν θα αλλάξει τίποτα”, εξήγησε ο Θανάσης από τον Ασπρόπυργο.
Ο ρατσισμός της κυβέρνησης που έχει στοχοποιήσει τους Ρομά δεν ξεπλένεται με δυο συναντήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις. Μπορεί η Χριστίνα Χαλιλοπούλου από το μικρόφωνο να ζήταγε τα δικαιώματα των τσιγγάνων, ωστόσο οι ίδιοι οι Ρομά δεν ξεχνάνε πως είναι σύμβουλος του Σαμαρά και πως για να κερδίσουν τα δίκαια αιτήματά τους για μια καλύτερη ζωή θα πρέπει να παλέψουν μαζί με όλους που δέχονται τις επιθέσεις της κυβέρνησης του ρατσισμού και των μνημόνιων.

Και στα Σπάτα

Άλλος ένας καταυλισμός Ρομά στη θέση Πηγάδα στα Σπάτα, όπου το κράτος των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών έχουν αδειάσει με 30 οικογένειες, 200 άτομα περίπου. Η Εργατική Αλληλεγγύη μαζί με εκπρόσωπο των Ρομά Χαλανδρίου (Νομισματοκοπείο) επισκέφτηκε τον καταυλισμό και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματά τους.
Κατ’ αρχήν η θέση του καταυλισμού (ο χώρος ανήκει στο αεροδρόμιο) είναι σε μια κορυφή όπου είναι εκτεθειμένος στους αέρηδες και στο κρύο του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ψήνεται κυριολεκτικά. Και όταν ζεις σε παράγκα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Υποδομές

Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν ζουν 200 άνθρωποι Έλληνες πολίτες, παιδιά ενός κατώτερου «Θεού». Για υποδομές ούτε συζήτηση, ρεύμα, δρόμοι, υπόνομοι κλπ είναι κάτι άγνωστο. 200 άνθρωποι ζουν στο σκοτάδι. Όπως μας είπαν οι ίδιοι πριν από δύο χρόνια εγκρίθηκαν κάποια κονδύλια για να τους πάνε ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Δήμος Σπάτων όμως με τη ΔΕΗ τσακώνονται για το ποιος θα εκτελέσει το έργο, ποιος δηλαδή θα φάει περισσότερα, όπως μας είπαν. Έτσι κάποιοι τσιγγάνοι αναγκάζονται να προμηθεύονται γεννήτριες και να φωτίζονται εκ περιτροπής. Μέσα σε όλη την κατάσταση όμως έχουν και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας. Τους προηγούμενους μήνες με τις αλλεπάλληλες επιδρομές έκανε τον καταυλισμό άνω κάτω, με τη δικαιολογία ότι ψάχνουν κλοπιμαία και ναρκωτικά. Ποτέ δεν βρήκαν τίποτα. Όμως το ρατσιστικό της καθήκον το έκανε αφού κατέσχεσε γεννήτριες με τη δικαιολογία ότι είναι κλεμμένες (στην ουσία τις βούτηξε). Απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι μοναδικός τους στόχος είναι η τρομοκράτηση των Ρομά. Μέχρι πριν από δύο χρόνια πολλά από τα παιδιά τους πήγαιναν σχολείο. Τώρα όμως δεν τα δέχονται γιατί όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου “ποτέ δεν είχε Τσιγγανάκια”.
Να σημειώσουμε ότι ο καταυλισμός από το σημείο που βρίσκεται αν θέλει κανείς να ψωνίσει κάτι για φαγητό τσιγάρα κλπ θα πρέπει να ταξιδέψει 7 χιλιόμετρα μέχρι τα Σπάτα ή 4 μέχρι τη Λούτσα. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα ζητήματα που θα πρέπει να παλέψουν διεκδικώντας καλύτερη ζωή. Πρώτα απ’ όλα να οργανωθούν οι ίδιοι στον καταυλισμό και να συντονιστούν με όλους τους καταυλισμούς στο Λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα. Να βγάλουν τον αγώνα τους και έξω από τον καταυλισμό, να συνδεθούν με τους εργαζόμενους της περιοχής, Μπαλαμούς και μετανάστες, για να μην μπορούν κυβέρνηση, Δήμος, κρατικές υπηρεσίες, διευθυντές και άλλα, να παίζουν στην πλάτη τους το χαρτί του ρατσισμού και του αποκλεισμού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι Ρομά Χαλανδρίου είναι ένα καλό παράδειγμα όπως μας είπαν. Σαν πρώτο βήμα συζητήθηκε το τύπωμα μιας προκήρυξης που θα μοιραστεί στα Σπάτα και θα καλεί σε κοινό αγώνα όλους τους εργαζόμενους.

Νίκος Γεωργίου
  

εργατική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου