Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Συντονιζόμαστε για τις 22 Μάρτη ΠΑΝΤΟΥ !

Λονδίνο

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η 22 Μάρτη παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού στο Λονδίνο, που μετά από το κάλεσμα του United Against Fascism (UAF) έχει καταφέρει να κερδίσει πλατιά υποστήριξη, με την Βρετανική Συνομοσπονδίας Συνδικάτων να είναι από τους κεντρικούς διοργανωτές.
Την ίδια την ημέρα 31 λεωφορεία από όλη την Αγγλία θα καταφθάσουν στο Λονδίνο γεμάτα αντιρατσιστές και αντιφασίστες. Την Παρασκευή 7/3 σε όλους τους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό στο Λονδίνο οργανώθηκαν εξορμήσεις. Την Πέμπτη 13/3 οργανώνονται εξορμήσεις σε όλα τα πανεπιστήμια του Λονδίνου, ενώ αυτή την εβδομάδα θα γίνουν τοπικές συγκεντρώσεις σε πολλές γειτονιές.
Στο Χάκνει βγήκαν προχθές αυτοκίνητα με ντουντούκες που έκαναν κάλεσμα στο συλλαλητήριο παράλληλα με εξόρμηση. Τα σωματεία του τοπικού Νοσοκομείου και των Δημοτικών Υπαλλήλων κάλεσαν στη συνέλευσή τους ομιλητές από το UAF. Η Μουσουλμανική Κοινότητα στηρίζει τις 22 Μάρτη και σε πολλά τζαμιά οι ιμάμηδες θα καλέσουν τον κόσμο να συμμετέχει στο συλλαλητήριο. Νέες εξορμήσεις οργανώνονται την Παρασκευή 14/3 το πρωί στα κολλέγια, το μεσημέρι στα τζαμιά και το απόγευμα στους κεντρικούς σταθμούς. Το Σάββατο στις 15/3 οργανώνουμε εξόρμηση στην Κεντρική Αγορά. Στις 21 Μάρτη ένα ρεστοράντ οργανώνει βραδιά ενάντια στο φασισμό με τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων και όλα τα έσοδα αυτής της βραδιάς θα δοθούν στο UAF.
Στις 22 Μάρτη θα ξεκινήσει παρέλαση από το Άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα που βρίσκεται απέναντι από το Κοινοβούλιο μέχρι την Τραφάλγκαρ Σκουέαρ όπου είναι το μεγάλο ραντεβού. Στην πρώτη γραμμή της παρέλασης θα μπουν συνταξιούχοι μετανάστες, μαζί με παιδιά μεταναστών και νέους μετανάστες που θα συμβολίζει την προσφορά τους στο χτίσιμο όλης της χώρας, κρατώντας πλακάτ που θα γράφουν σε διαφορετικές γλώσσες «Καλώς ήρθατε». Μαζί τους θα είναι απεργοί από το Πανεπιστήμιο Παν Σόας που παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ το Bangladesh Caterers Association θα προσφέρει πολυεθνικό φαγητό που είναι και το αγαπημένο φαγητό στην Αγγλία. Θα είναι εκεί χορεύτριες από το Κονγκό καθώς και Ρομά μουσικοί.
Οι Ρομά θα παραδώσουν ψήφισμα στην Ντάουνιγκ Στριτ απαιτώντας ίση μεταχείριση. Στην συγκέντρωση στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ θα μιλήσουν βουλευτές, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων, θα αναγνωστούν ποιήματα, θα μιλήσουν κωμικοί, γνωστοί ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Jerry Dammers, συνθέτης του τραγουδιού «Free Nelson Mandela», ενώ προσπαθούμε να έχουμε και μία γιγαντοοθόνη που θα συνδεθεί με το συλλαλητήριο της Αθήνας.
Όλο αυτό τον καιρό πολύς κόσμος αναρωτιέται τι θα γίνει μετά τις 22 Μάρτη. Για αυτό και αποφασίσαμε να καλέσουμε Πανευρωπαϊκή Διεθνή Συνδιάσκεψη ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό στις 14 Ιουνίου στο Λονδίνο.
Δέσποινα Καραγιάννη, Χάκνει


Γλασκώβη

Στις 22 Μάρτη η Γλασκώβη θα είναι μέρος της πανευρωπαϊκής μέρας δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό με τη δικιά μας διαδήλωση «Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό». Έχουμε κερδίσει όλα τα συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών και οργανώσεις στο να υποστηρίξουν τη διαδήλωση.
Το Συνέδριο των Συνδικάτων της Σκωτίας έδωσε στήριξη και έχει έρθει σε επαφή με όλα τα συνδικάτα και τα μέλη του, ενθαρρύνοντας τους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με τα πανό τους. Συνδικάτα και Διοικητικά συμβούλια των συνδικάτων από πολλά σημεία της Σκωτίας, που υποστηρίζουν το συλλαλητήριο θα βάλουν πούλμαν για να διευκολύνουν τον κόσμο από το Εδιμβούργο, το Αμπερντίν, το Μπάντι και Ντάνφις να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στη Γλασκώβη. Έχουμε υποστήριξη από όλες τις μεγάλες κοινότητες, που κάνουν δουλειά με τους μετανάστες. Έχουμε έρθει σε επαφή με την κοινότητα των Ρομά της Γλασκώβης και υποστηρίζουν την κινητοποίηση στην οποία θα συμμετέχουν με τις σημαίες τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τo UAF θα συνδιοργανώσει μία πορεία και ένα συλλαλητήριο, στις 6 Απρίλη με την κοινότητα των Ρομά, τη Διεθνής ημέρα των Ρομά.
Θα έχουμε την καλύτερη δυνατή πορεία και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι θα είναι σε θέση να δουν και να συμμετάσχουν. Η συγκέντρωση θα περιλαμβάνει γνωστούς πολιτικούς από όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, ηγέτες των συνδικάτων, εκπροσώπους κοινοτήτων, ακτιβιστές, θρησκευτικούς ηγέτες, ανθρώπους της μουσικής και της παλαιστινιακής ποίησης. Έχουμε πείσει τα καταστήματα να βάλουν αφίσες για το συλλαλητήριο στις βιτρίνες τους σε όλη την Γλασκώβη. Ομάδες φοιτητών και συνδικαλιστών μοιράζουν φυλλάδια σε όλα τα κολέγια, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά γύρω από Γλασκώβη.
Με δύο εβδομάδες να απομένουν για να χτίσουμε το συλλαλητήριο, έχει διαμορφωθεί ένα πραγματικό κλίμα ενθουσιασμού, με όλο και περισσότερες ομάδες να λένε ότι θα συμμετέχουν. Θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι η Γλασκώβη και το σύνολο της Σκωτίας είναι ένα μέρος όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά δεν υπάρχει χώρος εδώ για ρατσιστές ή φασίστες. No Passaran.
Τζόσουα Μπράουν


Γαλλία

Με πολύ ενθουσιασμό και μεγάλες προσδοκίες προχωράει στο Παρίσι η πρωτοβουλία για την διοργάνωση ενός μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 22 Μάρτη. Την ίδια μέρα θα γίνει αντιφασιστικό συλλαλητηριο και στην Τουλούζη.
Την βδομάδα που μας πέρασε έγινε το πρώτο μεγάλο μάζεμα των οργανώσεων  που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο και αποφασίστηκε η πορεία που θα ακολουθηθεί. Το εύρος των οργανωμένων κομματιών που συνδιοργανώνουν τις 22 Μάρτη είναι και αυτό που μας πείθει σαν ΚΕΕΡΦΑ ότι η μέρα αυτή θα αποτελέσει σημείο σταθμό για το αντιφασιστικό κίνημα στη πόλη του Παρισιού. Sans-Papiers (UNSP), το δίκτυο αλληλεγγύης μεταναστών Γαλλίας, ΚΕΕΡΦΑ Παρισιού, CAPAB, La Horde και το AFA είναι κάποιες από τις αντιρατσιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην οργάνωση. Παράλληλα οργανώσεις και συνδικάτα της αριστεράς όπως το ΝΡΑ,  Ensemble, fase (οι 2 τελευταίες συμμετέχουν στο Front de gauche) και το Solidaires, οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου όπως το alternatives, libertaires καθώς και τα δίκτυα αλληλεγγύης: la ligue des droits de l'homme, atmf, ftcr, fuiqp, ujfp, to collectif arcueil.
Η πορεία αποφασίστηκε να περάσει κυρίως από λαϊκές γειτονιές του Παρισιού ξεκινώντας από ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του την Republique και να καταλήξει στο Stalingrad. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες και η ημέρα θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι στο Παρίσι την βδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν δύο αντιρατσιστικες-αντιφασιστικες συγκεντρώσεις. Η πρώτη ήταν σαν απάντηση για τις νέες επιθέσεις των νεοναζί απέναντι σε αντιφασίστες, ενώ η δεύτερη μια συγκέντρωση (με πρωτοβουλία των Sans-Papiers) ενάντια στη δολοφονία στο Φαρμακονήσι  η οποία κατέληξε με πορεία στην Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Και στα δύο αυτά κινηματικά γεγονότα συμμετείχαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της ΚΕΕΡΦΑ μοιράζοντας μαζικά το κάλεσμα για τις 22 Μάρτη.
Μάνος Καρτέρης


Ολλανδία

Και η Ολλανδία απάντησε στο κάλεσμα του διεθνούς συντονισμού για την παγκόσμια μέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης. Στις 22 Μάρτη, θα συμμετέχουμε στη μεγάλη διαδήλωση στο Άμστερνταμ με ντόπιους και μετανάστες, για να φωνάξουμε ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ολλανδία και στην Ευρώπη και ενάντια στο ρατσισμό που υφίστανται μετανάστες και πρόσφυγες από την αστυνομία και τις πολιτικές αρχές.
Ο ρατσισμός είναι θεσμοθετημένος και δεκάδες Ολλανδοί τον βιώνουν καθημερινά. Ο αριθμός των ρατσιστικών επιθέσεων έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, όπως μαρτυρά έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας στη Χάγη πάνε χέρι χέρι με την άνοδο του ακροδεξιού εκτρώματος PVV του Jeert Wilders που πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τη Marine Le Pen για να συζητήσουν την “επικίνδυνη ισλαμοποίηση” της χώρας. Η κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των νεοφιλελεύθερων και των εργατικών, για να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα της λιτότητας και της ανεργίας, χρησιμοποιεί σαν αποδιοπομπαίους τράγους τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, Πολωνούς μετανάστες και πρόσφυγες.
Στην επιτροπή 21 Μάρτη, που καλεί στη διαδήλωση, συμμετέχουν μεταξύ άλλων κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, η πρωτοβουλία ενάντια στην Ισλαμοφοβία, η πλατφόρμα Στοπ στο ρατσισμό και την απομόνωση. Στο κάλεσμά της αναφέρει ότι το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ολλανδία παλεύει μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση του ρατσισμού στην εργασία και στην εκπαίδευση, για την καταπολέμηση όλων των διακρίσεων όπως σεξισμός και ομοφοβία, καθώς και την εισαγωγή μαθημάτων στα σχολεία για το oλλανδικό παρελθόν της αποικιοκρατίας και της δουλείας. Συμμετέχουμε στην ημέρα δράσης μαζί με σωματεία, κοινότητες μεταναστών και συλλογικούς φορείς για να φωνάξουμε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μας χωρίσουν και ότι θα παλέψουμε ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων που σπέρνουν τη φτώχεια, την ανεργία και το ρατσισμό.
Kατερίνα Παπαδούλη


Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη ξεκινάμε την Τετάρτη 12 Μάρτη με μία συγκέντρωση στο LGBT κέντρο Νέας Υόρκης με θέμα "η αντίσταση στο φασισμό στην Ευρώπη".
Συμμετέχουν σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Αριστερής Κίνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, οι Τούρκοι σύντροφοι του Γκεζι Πλατφόρμ και η Βαλκανική Queer Πρωτοβουλία. Η συζήτηση θα είναι γύρω από την κατάσταση που αντιμετωπίζει η αριστερά με την άνοδο του φασισμού εκλογικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κτλ. Η Ουκρανία φυσικά μετά απο τις τελευταίες εξελίξεις. Στις 22 Μάρτη διαδηλώσουμε στο Ελληνικό προξενιό με αλληλεγγύη στο διεθνές αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και την ίδια στιγμή να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα "ούτε στην Νέα Υόρκη ούτε πουθενά". Αυτή την εβδομάδα οργανώνουμε κοινή εξόρμηση στο σταθμό του τρένου στην Αστόρια. Από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση φαίνεται ότι θα συμμετέχει περισσότερος κόσμος από όσους συμμετείχαν στην ανάλογη συγκέντρωση πέρσι στις 19 Γενάρη. Τη συγκέντρωση φέτος στηρίζουν και συμμετέχουν οι: Αριστερή Κίνηση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ USA, ΣΥΡΙΖΑ ΝΥ, Campaign for Peace and Democracy, Freedom Socialist Party, Radical Women, Balkan Queer Initiative.
Σας στέλνουμε συντροφικόυς χαιρετισμούς. Δεν θα περάσει ο φασισμός!
Γιάννης Δελατόλας


Ισπανία

Η αντιφασιστική 22 Μάρτη στο ισπανικό κράτος θα επικεντρωθεί στην Καταλωνία αλλά και στη χώρα των Βάσκων. Όχι γιατί η υπόλοιπη χώρα δεν θα βρίσκεται στο πόδι εκείνη τη μέρα. Το αντίθετο. Συνδικάτα και κινήματα καλούν σε πανεθνική διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα στη Μαδρίτη, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “Πορείες για την αξιοπρέπεια” η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με τοπικές διαδηλώσεις από χωριά σε κωμοπόλεις και από εκεί στις πρωτεύουσες των επαρχιών. Όλοι μαζί με τα πόδια ή με λεωφορεία θα καταλήξουν στη Μαδρίτη στις 22 του Μάρτη. Αντιφασιστικές πρωτοβουλίες θα παρέμβουν στις “πορείες για την αξιοπρέπεια” συνδέοντάς τες με την παγκόσμια μέρα αντιφασιστικής δράσης.
Στη Βαρκελώνη η “Ενότητα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό” οργανώνει καθημερινά με στόχο το συλλαλητήριο στις 22, ενώ έχει ανοίξει και την καμπάνια για την απομόνωση των φασιστών στις Ευρωεκλογές. Όμως η καινούργια είσοδος στον αντιφασιστικό συντονισμό έχει έρθει από τη χώρα των Βάσκων. Συγκεκριμένα στο Μπιλμπάο, δημιουργήθηκε μια νέα πρωτοβουλία αντιφασιστικού συντονισμού με τίτλο “Ποτέ ξανά” από ακτιβιστές των κινημάτων και της αριστεράς. Πρώτη εμφάνισή της θα είναι με εξορμήσεις στις 14 και 15 Μάρτη με στόχο να γίνει γνωστή η πρωτοβουλία και να οργανωθεί το συλλαλητήριο στις 22.
Οι φασίστες στην Ισπανία προσπαθούν να παρέμβουν στο πολιτικό σκηνικό αλλά ακόμη δεν το έχουν καταφέρει. Στην Καταλωνία, το πιο πετυχημένο τους παράδειγμα, η “Πλατφόρμα” βρίσκεται σε εσωτερική κρίση. Σε άλλες περιοχές, όπου πάνε να κάνουν την εμφάνισή τους στο δρόμο, συναντάνε αντίσταση.
Οι διαδηλώσεις στις 22 Μάρτη, τόσο οι αντιφασιστικές όσο και οι πορείες κατά της λιτότητας, θα είναι σημαντικό βήμα για να εμποδίσουν το Ραχόι και τους φασίστες να επιστρέψουν τη χώρα στο μεσαίωνα.
Νίκος Λούντος


Νότια Κορέα

Αγαπητοί σύντροφοι στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για την καταδίκη του ρατσισμού της κυβέρνησης της Κορέας, ο οποίος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική συγκέντρωση στις 22 Μάρτη, διοργανώνουμε μια συνέντευξη τύπου στις 21 Μαρτίου.
Η οργάνωσή μας πρότεινε μια τέτοια δράση αλληλεγγύης σε άλλες οργανώσεις, στη Συνομοσπονδία Συνδικάτων (KCTU), στην Ενωση Μεταναστευτικών Συνδικάτων (MTU) της Κορέας και πολλών άλλων οργανώσεων που στηρίζουν τους μετανάστες και συμμετέχουν στη «Συμμαχία για την Ισότητα των Μεταναστών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που θα φιλοξενήσει τη συνέντευξη Τύπου. Η Συμμαχία αυτή αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Κορέα και η οργάνωσή μας είναι επίσης μέλος. Διαπιστώνουμε ότι ο αγώνας κατά του αυξανόμενου Φασισμού στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός και έχουμε δημοσιεύσει σχετικά άρθρα πολλές φορές μέσα στην εφημερίδα μας (το όνομα της οποίας έχουμε αλλάξει σε Εργατική Αλληλεγγύη). Θέλουμε να εκφράσουμε τις καλύτερες ευχές μας για την επιτυχία της δράσης στις 22 Μαρτίου.
Με αλληλεγγύη, Εργατική Αλληλεγγύη, Νότια Κορέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου