Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Φασιστικές Προκλήσεις σε Βουλγαρία-Ουγγαρία

Μια απειλή βομβιστικής ενέργειας ανάγκασε τους εκατοντάδες νεοναζί ν' αλλάξουν τον τόπο της συγκέντρωσής τους για την "ημέρα περηφάνειας" που είχαν προγραμματίσει για το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Κλαρκ Άνταμ τερ της Βουδαπέστης. Σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκε ύποπτο αντικείμενο σε κάδο απορριμάτων στο χώρο της πλατείας, που θα παρέμενε κλειστή "μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες". Μετά από συγκρούσεις με αντιφασίστες που έληξαν με παρέμβαση της αστυνομίας, οι νεοναζί προχώρησαν σε καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες στη μνήμη των θυμάτων (μελών των Βάφεν Ες Ες και των Σταυρωτών Βελών) της πολιορκίας της Βουδαπέστης από τους Σοβιετικούς το 1945.
Εκτός από το Ούγγρικο Εθνικό Μέτωπο, παραστρατιωτική "εθνικοσοσιαλιστική" οργάνωση, που κάνει λόγο για "τελική λύση του προβλήματος των τσιγγάνων", στη συγκέντρωση συμμετείχε μια σειρά ακραίων ρατσιστικών ομάδων από την Ουγγαρία και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και ο Ούγγρικος, Βελγικός και Βουλγαρικός τομέας του διεθνούς κινήματος της λευκής ανωτερότητας "Αίμα και Τιμή".
Την ίδια μέρα στη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε πορεία 300 περίπου νεοναζί, κυρίως μελών της Ατάκα, προς τιμήν του Ναζί στρατηγού Λουκόφ,  που εκτελέστηκε από αντάρτες στις 13 Φεβρουαρίου 1943. H δήμαρχος Σόφιας, Γιορντάνκα Φαντάκοβα, είχε απαγορεύσει την εν λόγω συγκέντρωση, αλλά η αστυνομία δεν παρενέβη, με το πρόσχημα ότι οι διοργανωτές είχαν αλλάξει την τελευταία στιγμή τον τόπο της προσυγκέντρωσης και τη διαδρομή της πορείας. Είχε προηγηθεί μόλις μια μέρα πριν, κατά τη διάρκεια πορείας φασιστών, επίθεση σε τζαμί με πολλούς τραυματίες στο Πλόβντιβ. 

Βουδαπέστη
Σόφια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου