Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Διακήρυξη: Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής


dikigoroi_kata_xa_2


Μετά από μια ολόκληρη περίοδο προκλητικής ασυλίας, η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι σήμερα αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την προοπτική να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της.
Η εξέλιξη αυτή δεν θα είχε καταστεί εφικτή χωρίς τη διαρκή κινητοποίηση χιλιάδων αντιφασιστριών και αντιφασιστών για πάνω από δύο δεκαετίες, και σίγουρα όχι χωρίς την αντιφασιστική έκρηξη που ακολούθησε τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά στο Κερατσίνι.
Η κυβέρνηση, η αστυνομία, τα δικαστήρια, όλοι οι “θεσμοί”, ανέχτηκαν κραυγαλέα – όταν δεν ενίσχυαν – τη δράση των νεοναζί μέχρι και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου. Η κρατική απραξία μπροστά στη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις 17/01/2013 στα Πετράλωνα από μέλη της Χρυσής Αυγής, η ανυπαρξία συλλήψεων ακόμα και μετά τη δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την τακτική χρηματοδότηση του “κόμματος” από τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 2013, δείχνουν ανάγλυφα τις πραγματικές διαθέσεις των θεσμικών παραγόντων. Μόνον ο φόβος της αντιφασιστικής έκρηξης, στο μέσο των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων, ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.
Η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία και όχι άλλο ένα πολιτικό κόμμα, έστω και “ακραίο”. Η φράση αυτή που επί εικοσιπέντε χρόνια χρησιμοποιείται σε αντιφασιστικά κείμενα συνοψίζει καίρια τον χαρακτήρα της οργάνωσης. Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής πηγάζει από τα ναζιστικά της πιστεύω: σκοπός της δεν είναι η πολιτική πειθώ, αλλά η συγκρότηση ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές και τους δρόμους που θα σπέρνουν τον τρόμο σε μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές, αγωνιστές της Αριστεράς, κλπ.
Η ισχύς αυτών των ταγμάτων εφόδου προσέφερε ιστορικά τη δυνατότητα στις φασιστικές ηγεσίες να διαπραγματευτούν με τους ισχυρούς του πλούτου την παράδοση σ’ αυτές της πολιτικής εξουσίας, σε περιόδους οξυμένης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Το πολιτικό αυτό σχέδιο, που είναι το μοντέλο της Χρυσής Αυγής, συνεπάγεται αξιωματικά τη διάπραξη πλήθους εγκληματικών πράξεων, ανάμεσά τους και δολοφονιών.
Οι νομικοί που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι δεν εμπιστευόμαστε τους θεσμούς για την ολοκληρωτική εξάρθρωση της ναζιστικής οργάνωσης. Όποιες κι αν είναι οι ιδεολογικές μας πεποιθήσεις για το κράτος δικαίου και τα όριά του ή για τις δυνατότητες εκδημοκρατισμού και μεταρρύθμισης των κρατικών μηχανισμών, έχουμε δει στην πράξη την αποτυχία τους στην αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής. Γι’ αυτό και πεποίθησή μας είναι ότι μόνον το αντιφασιστικό κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας, η μαζική συσπείρωση της δημοκρατικής πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί, θα καταφέρει να τους εξαφανίσει.
Η τοποθέτησή μας αυτή δεν μας κάνει να υιοθετούμε μια στάση αναχωρητισμού και αδιαφορίας για την υπάρχουσα δικαστική δίωξη κατά των μελών της ναζιστικής συμμορίας. Δηλώνουμε εξ αρχής ότι στη δίκη της Χρυσής Αυγής διεκδικούμε για το αντιφασιστικό κίνημα τον ρόλο της πολιτικής αγωγής. Γνωρίζουμε ότι το πεδίο της δίωξης είναι ναρκοθετημένο: από την χρόνια κρατική ανοχή της δράσης των νεοναζί, από τη χρήση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για τις οποίες ο προοδευτικός νομικός κόσμος της χώρας έχει ουσιαστικές αντιρρήσεις, από τη διάβρωση των κρατικών μηχανισμών από μέλη της συμμορίας.
Ωστόσο, η παράσταση πολιτικής αγωγής θα επιτρέψει στο αντιφασιστικό κίνημα την ανεξάρτητη πρόσβαση στη δικογραφία, τη δημοσιοποίηση στο ευρύ κοινό των εγκλημάτων της συμμορίας, την εξέταση μαρτύρων και κατηγορουμένων, τελικά την οριστική καταδική των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Γι’ αυτό και ξεκινάμε δημόσια πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος, σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ, την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, την Ένωση Μεταναστών Εργατών και άλλες αντιφασιστικές επιτροπές, αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, στις οποίες απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συντονισμού. Καλούμε δημοκράτες δικηγόρους και προοδευτικούς νομικούς να πλαισιώσουν αυτή μας την προσπάθεια. Θέτουμε τους καρπούς της εργασίας μας στην υπηρεσία των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και όλων εκείνων των συλλογικοτήτων που παίρνουν ενεργητικά θέση ενάντια στην εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Πρώτες υπογραφές
Ακριτίδου Όλγα, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Ανουσάκη Αικατερίνη, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Γαραντζιώτη Αννίτα, δικηγόρος Αθήνα, Γκαβαϊσέ Μαριάνθη, δικηγόρος Αθήνα, Ζώτος Τάκης, δικηγόρος Αθήνα, Καμπαγιάννης Θανάσης, δικηγόρος Αθήνα, Κουνιάκη Ευγενία, δικηγόρος Αθήνα, Κουρουνδής Χαράλαμπος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Λιναρδάκη Δήμητρα, δικηγόρος Αθήνα, Μακρόγλου Ευκλείδης, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Παντελάκης Ιάκωβος, δικηγόρος Αθήνα, Παντζανακίδης Γιάννης, δικηγόρος Ξάνθη, Παπαθανασίου Νικόλαος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Πατσιαντάς Κωνσταντίνος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Σβανά Χριστίνα, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Σκουνάκη Αρετή, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τζαμαδάνης Γεώργιος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τορπουζίδης Κωνσταντίνος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τριμπόνιας Βαγγέλης, δικηγόρος Αθήνα, Τσαμπαρδούκας Ηλίας, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τσιγαρίδας Βασίλειος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη.

(Στο κείμενο αυτό συλλέγονται υπογραφές από δικηγόρους και νομικούς που επιθυμούν να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία. Στείλτε e-mail στο: jailgoldendawn@yahoo.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου