Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Καταλωνία: Ενότητα Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό

Φασιστικά κόμματα αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη, από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν μέχρι τα ναζιστικά τάγματα εφόδου του Γιόμπικ στην Ουγγαρία.

Προσπαθούν επίσης να αποκτήσουν επιρροή και στην Καταλωνία, νοτιοανατολική περιφέρεια της Ισπανίας με αυτονομιστική λογική.

Απέναντι στη φασιστική απειλή, οι Ισπανοί αντιφασίστες έχτισαν την Ενότητα Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό (UCFR). Ο Νταβίντ Καρβάλα, ιδρυτικό μέλος της UCFR, εξηγεί την αναγκαιότητα αυτής της οργάνωσης:
 "Υπάρχουν μικρές ανοιχτά ναζιστικές ομάδες, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Πλατφόρμα για την Καταλωνία (PxC), μία μικρογραφία του Εθνικού Κόμματος της Λεπέν. Κατεβαίνουν στις εκλογές και λεν ότι εκπροσωπούν τον απλό κόσμο, όμως οι ηγέτες τους είναι ναζί και φασίστες. Είναι ένα μικρό κόμμα, αλλά από το 2007 έκανε ένα τεράστιο άλμα εκλέγοντας 17 αντιπροσώπους στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλωνίας."
                                                               
Όταν μερικές χούφτες ναζί σκίνχεντ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και τις γειτονιές αντιμετωπίζονταν κύρια από μικρές ομάδες της ριζοσπαστικής νεολαίας. Τώρα που είναι ένα κόμμα με δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, μια πιο πλατειά δράση είναι απαραίτητη για να τους σταματήσουμε.

Η  Γιολάντα Μαουρίτσι, ακούραστη κοινωνική ακτιβίστρια και μητέρα δύο παιδιών, περιγράφει την πορεία αυτής της προσπάθειας:

"Στήσαμε τη UCFR το Φθινόπωρο του 2010 κι από τότε έχουμε μεγαλώσει πολύ. Έχουμε τη στήριξη όλου του Συνδικαλιστικού Κινήματος της Καταλωνίας, του πολύ σημαντικού Κινήματος Πόλης, οργανώσεων της νεολαίας, ομάδων μεταναστών, των κοινωνικών κινημάτων, της αριστεράς."

Το περασμένο καλοκαίρι, η UCFR οργάνωσε μια διαδήλωση 1500 ανθρώπων στη Βιλανόβα, μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της πόλης, μετά από φασιστική επίθεση σε 60χρονο μέλος της.

Η  UCFR δημοσίευσε υλικό και οργάνωσε ομιλίες σε σχολεία και γειτονιές για να αποδομήσει τον τυπικό ρατσιστικό λόγο που διατυμπανίζουν και τα ψεύδη που αραδιάζουν (οι κυρίαρχες τάξεις και) οι φασίστες για τους μετανάστες.

Στη Βαρκελώνη έχει στηθεί μια "Επιτροπή Διάψευσης" ακριβώς γι' αυτό το σκοπό. Ο Κάρολ Αστρούγιο είναι μέλος αυτής της επιτροπής, αλλά αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στο χτίσιμο της UCFR. Λέει ότι:

"Πρέπει να πολεμήσουμε τους ρατσιστικούς μύθους, όμως αυτή είναι μια δουλειά χρονοβόρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να σταματήσουμε τους φασίστες."
31 Μάη 2012.
http://uaf.org.uk/2012/05/campaign-to-drive-spanish-far-right-back-into-the-shadows/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου