Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Εργατιά-προσφυγιά μια φωνή και μια γροθιά


 

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης ήταν οι φετινές, χάρη στη μαζική παρουσία των προσφύγων και μεταναστών που έδωσαν τον τόνο. Με τα συνθήματα “ανοίξτε τα σύνορα” και “ανοίξτε τις πόλεις” αλλά και “Ελευθερία” και “σεβασμός στα δικαιώματά μας” ενώθηκαν με τους ντόπιους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα ενάντια στα μνημόνια, τη φτώχεια και την ανεργία. Από την άλλη η συμμετοχή των προσφύγων στις συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς έστειλε το μήνυμα ότι  το εργατικό κίνημα αποτελεί την πιο ισχυρή ασπίδα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες κατά των ρατσιστικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βάση την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. 

 

Δεκάδες πρόσφυγες από το Χαλκερό της Καβάλας συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ξάνθη, διαδηλώνοντας μαζί με τα συνδικάτα στους δρόμους της πόλης, για πρώτη φορά μετά την εγκατάστασή τους στο εκεί στρατόπεδο, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας και άνοιγμα των συνόρων.


«Λίγες μέρες πριν από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Κυριακής 8 Μάη, επισκεφτήκαμε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο στο Χαλκερό, όπου συζητήσαμε μαζί τους», μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. «Μας είπαν ότι νιώθουν  απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι γιατί ζουν σαν φυλακισμένοι. Για παράδειγμα, αν μία οικογένεια θέλει να εγκαταλείψει το στρατόπεδο για να νοικιάσει ένα σπίτι ή να ζήσει με κάποιους συγγενείς δεν επιτρέπεται, γιατί πρέπει να βρουν έναν Έλληνα “χορηγό”, να δηλώσουν διεύθυνση, συμβόλαιο και άλλα τέτοια πράγματα. Μας είπαν επίσης ότι δεν τους συμπεριφέρονται σαν ανθρώπους που ζούνε στον 21ο αιώνα, αλλά σαν να έρχονται από κάποιο προηγούμενο αιώνα. Επίσης διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν τους επιτρέπουν να κάνουν προσευχή κάθε Παρασκευή. Από την πλευρά μας τους καλέσαμε να διαδηλώσουν στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς για να παλέψουμε όλοι μαζί για τα αιτήματά τους. 

Ενίσχυση

Βγάλαμε κάλεσμα ως ΚΕΕΡΦΑ και αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε ενίσχυση για να μπορέσουμε να ναυλώσουμε πούλμαν για να τους μεταφέρει στην Ξάνθη. Κάναμε περιοδείες και εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους, στα μαγαζιά και στην πλατεία και συγκεντρώσαμε 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση. 

Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι κυρίως από την ΕΛΜΕ με το πανό της ΑΔΕΔΥ. Οι πρόσφυγες με την μαζική τους παρουσία και τον ενθουσιασμό τους κατάφεραν να ενώσουν όλη την Αριστερά της πόλης αφού στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν και κομμάτια της Αριστεράς που συνήθως πραγματοποιούν ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας. Μπροστά μπήκε το πανό της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια ήταν το πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης, των προσφύγων του Χαλκερού και της ΚΕΕΡΦΑ και ακολουθούσαν τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Λαϊκής Αντίστασης και κόσμος της ΛΑΕ. 

Η πορεία ξεσήκωσε όλη την πόλη με τα συνθήματα “Εργάτες Ενωμένοι ποτέ νικημένοι” και “εργατιά προσφυγιά μια φωνή και μια γροθιά”. Όταν ξαναγυρίσαμε στο Εργατικό Κέντρο συναντήσαμε το μπλοκ του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία του ήρθε και συζήτησε με τους πρόσφυγες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η συγκέντρωση της φετινής Πρωτομαγιάς ήταν μια διεθνιστική και ενωτική κινητοποίηση και η μαζική παρουσία των προσφύγων αποτέλεσε ένα μεγάλο προχώρημα για το εργατικό κίνημα στην πόλη μας». 

εργατική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου