Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ενημέρωση από την επίσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Την Κυριακή 9/2 πενταμελής αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης της Καβάλας. Εκεί ζουν 930 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 500 ανήλικοι και 300 παιδιά, από τα οποία ελάχιστα φοιτούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.




Το στρατόπεδο βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι πρόσφυγες μένουν σε κτίρια ΠΡΟΚΑΤ. Όσο πολυμελής και αν είναι μία οικογένεια, της διατίθεται μόνο ένα δωμάτιο. Στο χώρο υπάρχει μόνο μία δομή, όπου απασχολείται μία κοινωνική λειτουργός που, προφανώς αδυνατεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 80 νηπίων. Υπάρχει επίσης ένας γιατρός για όλον αυτό τον κόσμο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού για να σε δει μετά από ένα-δυο μήνες, ενώ η επικοινωνία με τους ασθενείς είναι δύσκολη λόγω του ότι δεν υπάρχει διερμηνέας.

Η στέρηση του ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες, που ήταν από τα πρώτα ρατσιστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΝΔ, κάνει ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση αυτών των ανθρώπων στο αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας. Οι διαδικασίες ασύλου είναι πολύ χρονοβόρες, αφού υπάρχει μόνο ένας δικηγόρος στην Αλεξανδρούπολη και πολλοί είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Τα χρήματα που παρέχονται από τους διεθνείς οργανισμούς για την κάλυψη βασικών αναγκών είναι πολύ λίγα (150 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικα και 50 για κάθε παιδί -μέχρι δύο παιδιά, για το τρίτο και μετά δεν παίρνεις τίποτα- που μ' αυτά πρέπει να φροντίσουν για τα έξοδα διατροφής, μετακίνησης, για ρούχα, φάρμακα, για όλα), κάτι που θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει κανείς βλέποντας τα μικρά παιδιά να παίζουν ξυπόλητα με τις πέτρες και τα χώματα, φορώντας μόνο ένα ζευγάρι παντόφλες.


Όταν αντιληφθήκανε την παρουσία μας, γυναίκες και άνδρες από κάθε γωνιά του καμπ, μας πλησίασαν για να μοιραστούν μαζί μας τα προβλήματά τους και για να διαβάσουν το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη στη γλώσσα τους:

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ 
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ! 
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ»ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ  - ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΗ 
Αθήνα, Μετρό Ομόνοια 3μμ Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 12μ Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 12μ Χανιά, Πλατεία Αγοράς 12μ Ηράκλειο, Λιοντάρια 12μ Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία 12μ Βόλος, Πλατεία Ελευθερίας 12μ Γιάννινα, Περιφέρεια 1μμ 
Οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζουν σε σπίτια όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ξενοδοχεία έξω από τις πόλεις. 
Εγκαταλείψαμε τις χώρες μας για μια ζωή καλύτερη για μας και τα παιδιά μας, για να γλιτώσουμε από τις βόμβες, την πείνα, την κλιματική καταστροφή, τη φτώχεια, την καταπίεση. Επιβιώσαμε το επικίνδυνο πέρασμα από τα νερά του Αιγαίου και του Έβρου. 
Χιλιάδες άλλοι όμως πνίγηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. 
Είμαστε τώρα παγιδευμένοι στην Ελλάδα, σε στρατόπεδα, σε κοντέινερ και σε ξενοδοχεία έξω απ’ τις πόλεις, απομονωμένοι. 
Θέλουμε χαρτιά και άσυλο, να ζήσουμε σαν άνθρωποι, μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές. Για να μπορούν τα παιδιά μας να πάνε σχολείο. Για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα νοσοκομεία, για τους άρρωστους, για τους ανάπηρους, τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά με προβλήματα υγείας. 
Απαιτούμε όλα τα παιδιά να γραφτούν στα σχολεία.Απαιτούμε να μαγειρεύουμε το φαγητό μας και όχι φαγητό από καντίνες και από τράπεζες τροφίμων που δεν τρώγεται. 
Απαιτούμε την απαραίτητη φροντίδα από το ελληνικό κράτος. Μόνιμο προσωπικό στα στρατόπεδα, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές, διερμηνείς, τεχνικούς κι επιστάτες δημοτικούς υπαλλήλους. 
Σε κάθε στρατόπεδο φτιάχνουμε επιτροπές για να ακουστεί η φωνή μας. 
Άσυλο για όλους! Ανοίξτε τα σύνορα! Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης! Σπίτια μέσα στις πόλεις! 
Συμμετέχουμε στη Διεθνή Κινητοποίηση Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 21 Μάρτη. 
Σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία (και την Ασία) βγαίνουμε στους δρόμους για τα δικαιώματα των προσφύγων! 
Βάζουμε λεωφορεία που αναχωρούν το Σάββατο το πρωί στις 21 Μάρτη για τους τόπους των διαδηλώσεων και επιστρέφουν το ίδιο βράδυ στα στρατόπεδα.
  • Ζητάμε οικονομική ενίσχυση για να ναυλώσουμε λεωφορείο που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης για να διαδηλώσουμε μαζί στις 21 Μάρτη στην Ξάνθη!
  • Απευθύνουμε έκκληση για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που ζουν στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου:
ΥΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 
Κάλτσες, παπούτσια (για παιδιά και ενήλικες) 
Ρούχα, μπουφάν  
Παυσίπονα, αντιπυρετικά 
Πάνες (για τα μωρά) 
Σερβιέτες 
Επικοινωνία με: 6936851190 (Δώρα)


Αργότερα συναντηθήκαμε με μέλη της αντιρατσιστικής συλλογικότητας "Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη", ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε για την κατάσταση στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και για κοινές δράσεις ενόψει της Διεθνούς Κινητοποίησης Κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού.  


Την Κυριακή 1 Μαρτίου θα επισκεφτούμε ξανά το στρατόπεδο Ασημακοπούλου μαζί με συνδικαλιστές και μέλη δημοτικών κινήσεων από την Καβάλα και την Ξάνθη. 

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6987745669 (Παντελής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου