Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Απόφαση κλιμάκωσης της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης πανευρωπαϊκά με τη συμμετοχή κινήσεων από δέκα χώρες


Απόφαση κλιμάκωσης της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης πανευρωπάικά με την συμμετοχή κινήσεων από δέκα χώρες.

Με μεγάλη συμμετοχή, πλούσια συζήτηση και σημαντικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε η Διεθνής Συνάντηση κατά του φασισμού και του ρατσισμού και η Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στο κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ρούφ.
Συμμετείχαν μαζικές οργανώσεις της Ευρώπης όπως οι κινήσεις Stand up to Racism, United Against Fascism και Searchlight από τη Βρετανία, η κίνηση Aufstehen gegen Rassismus από την Γερμανία, Πλατφόρμα για το άσυλο της Αυστρίας. Με παρεμβάσεις τους συμμετείχαν αγωνιστές από τις κινήσεις  Ενωμένοι ενάντια στο Φασισμό της Καταλωνίας, Πόλεις Χωρίς Ρατσισμό της Δανίας, Κίνηση 21 Μάρτη και Πρωτοβουλία κατά της Ισλαμοφοβίας  της Ολλανδίας, από το NPA Γαλλίας, την Εργατική Δημοκρατία Κύπρου, το DSIP Τουρκίας, Solidarité Ελβετίας.


Χαιρετισμούς  απεύθυναν  ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-74, ο Λεωνίδας  Κοντουδάκης, μάρτυρας στη δίκη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ χαιρέτησε η Νέλλη Σπηλιοπούλου. Ο Ηλίας Πρεβεζάνος, από τη Σφήνα και την Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας. Η Αντωνία Βαφειάδου, δημοτική σύμβουλος  με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός διάβασε κείμενο του Γιώργου Τυρίκου Εργάς.

Συγκλονιστικές ήταν οι παρεμβάσεις στη συζήτηση “καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία”. Μίλησε ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός,  μαθητής από την κατάληψη του 2ου Λυκείου Περιστερίου, μαθήτριες Γυμνασίου  από το Πακιστάν, εκπαιδευτικοί και γονείς, φοιτήτρια Αλβανικής καταγωγής, που θύμισε την προηγούμενη μάχη για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος, Κώστας Παπαδάκης, Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, η Ελευθεριά Κουμάντου, Golden Dawn Watch, o Γιώργος Μακρυνός, σύμβουλος Μετανάστευσης του Δήμου Κορυδαλλού κάλεσαν σε στήριξη της συμμετοχής στη δίκη στο πλευρό των θυμάτων των επιθέσεων. 

Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Μπασκάκης και Δημήτρης Αγγελίδης συνέβαλαν στη συζήτηση, ο πρώτος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την απόπειρα επανάκαμψης των ταγμάτων εφόδου και ο δεύτερος για την πολιτική για τους πρόσφυγες.

Παρεμβάσεις έγιναν από πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του Ελαιώνα, του Ελληνικού και των Διαβατών ενώ ο Τζαβέντ Ασλάμ θύμισε την εικόνα του συνεχιζόμενου ρατσισμού κατά των μεταναστών με τα εμπόδια συνένωσης των οικογενειών.

Από τη Κρήτη και τα νησιά που αντιστέκονται στις φασιστικές προκλήσεις ήρθαν συμβολές από το Ρέθυμνο με την μεγάλη Παγκρήτια  κινητοποίηση και την Λέσβο που ετοιμάζεται για τις 18 Οκτώβρη. 

Μεγάλος σταθμός δράσης είναι η Πανευρωπαϊκή Κινητοποίηση στις 18 Μάρτη 2017. Θα υπάρξει μεγάλη καμπάνια για  την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολειά και για το σπάσιμο του αποκλεισμού των προσφύγων στα νησιά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Ακολουθεί το κείμενο απόφασης που υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες. 


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ 15-16 ΟΚΤΩΒΡΗ 2016

Ένα νέο μαζικό κίνημα αντίστασης στον ρατσισμό απλώνεται σε όλη την Ευρώπη σε σύγκρουση με τις επιλογές των κυβερνήσεων που υπέγραψαν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σταματήσουν τις ροές των προσφύγων ανοίγοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης, υψώνοντας φράχτες, καταπατώντας το δικαίωμα στο άσυλο και στην ελεύθερη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων, κατατρεγμένων από τους πολέμους και την φτώχεια. 

Χαιρετίζουμε την εμφάνιση κινημάτων όπως το Stand Up To Racism στη Βρετανία και το Aufstehen gegen Rassismus! στη Γερμανία. Είναι ελπιδοφόρες κινήσεις ενάντια στην πολιτική που οδηγεί σε φρικιαστικά εγκλήματα όπως οι μαζικοί πνιγμοί στη Μεσόγειο αλλά και ο  αποκλεισμός ανθρώπων από το Καλαί  μέχρι τα νησιά του Αιγαίου.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν σημάνει θάνατο και μαζικές καταστροφές στις ζωές εκατομμυρίων απλών ανθρώπων στη Μ.Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα με την FRONTEX και το ΝΑΤΟ και εξαπολύουν ένα κύμα ισλαμοφοβίας για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα τους αλλά και για να αποπροσανατολίσουν από τις δικές τους ευθύνες για την κρίση και τις αποτυχίες του συστήματος που φέρνει την μαζική ανεργία και την φτώχεια. Υπονομεύουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων. 

Αυτές οι πολιτικές στρώνουν το έδαφος για την άνοδο της φασιστικής απειλής σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή δέχεται τεράστια πίεση από τη συνεχιζόμενη δίκη στην οποία αποκαλύπτονται τα οργανωμένα εγκλήματα της ως ναζιστική συμμορία. Επιχειρεί, παρ’ όλα αυτά  ξανά να εμφανιστεί σαν ένα νόμιμο κόμμα διαμαρτυρίας παριστάνοντας τον συμπαραστάτη των «αγανακτισμένων κατοίκων»  και προσπαθεί να ξαναβγάλει τα τάγματα εφόδου.

Ωστόσο, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες παραμένει πλατύ ρεύμα και μπορούμε να οργανώνουμε τη μαζική αντίσταση στις φασιστικές προκλήσεις όπως έδειξε και η μεγάλη Παγκρήτια κινητοποίηση στο Ρέθυμνο. 

Την επόμενη περίοδο έχουμε να συνεχίσουμε τη μάχη για να μπει τέλος στην πολιτική των κλειστών συνόρων, των απελάσεων και του εγκλεισμού των προσφύγων μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να καταργηθεί  η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να κερδίσουν οι πρόσφυγες το δικαίωμα στο άσυλο, την ελεύθερη μετακίνηση, με ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις.

Ιδιαίτερα απαιτούμε να καταργηθούν τα «εσωτερικά σύνορα» που απαγορεύουν στους πρόσφυγες να μετακινηθούν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην υπόλοιπη χώρα. Θεωρούμε κεντρική τη μάχη για να αποχτήσουν πρόσβαση στη στέγαση και στην υγειονομική περίθαλψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και το πλήρες δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων μέσα στα δημόσια σχολεία μαζί με όλα τα άλλα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων. 

Προωθούμε τις συντονισμένες κινητοποιήσεις σε επίπεδο γειτονιάς, δήμων και πανελλαδικά για τη διεκδίκηση αυτών των κατακτήσεων και για την απομόνωση των φασιστικών κινήσεων με το μανδύα των «αγανακτισμένων κατοίκων».

Ταυτόχρονα, δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από τα δικαστήρια για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Μπορούμε να κλείσουμε το δρόμο στην απειλή της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη με κοινούς αγώνες και συντονισμό, με τους αγώνες σε κάθε χώρα αλλά και με πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις όπως πέρυσι στις 19 Μάρτη και τις διαδηλώσεις για ανοιχτά σύνορα από τον Εβρο μέχρι το Καλαί. 

Γι’ αυτό:     

- Καλούμε σε νέο Πανευρωπαϊκό Συντονισμό στις 18 Μάρτη 2017 με πανεθνικά συλλαλητήρια σε όλες τις πρωτεύουσες, όπως ήδη αποφασίστηκε στο Λονδίνο

- Συνεχίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Εφετείο της Αθήνας όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

- Συνεχίζουμε την πάλη για ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές πόλεις με άμεση κλιμάκωση για να επιβάλουμε ότι όλα τα προσφυγόπουλα θα πάνε στα σχολεία με πρωτοβουλίες δράσης σε όλες τις γειτονιές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητικούς συλλόγους. 

- Οργανώνουμε μαζική συμμετοχή στις 25 Οκτώβρη στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που καλούν ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Συμμετέχουμε στη διαδήλωση στις 20 Οκτώβρη με αιχμή την υπεράσπιση του δικαιώματος των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

- Θα φτάσουμε στην πανευρωπαϊκή κλιμάκωση της 18 Μάρτη 2017 με πολλούς σταθμούς αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε γειτονιά και πόλη, μαζί με όλες τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων και όλο το εργατικό κίνημα.


Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ 

Αργύρη Νίκη, μέλος Συμβουλίου ‘Ένταξης μεταναστών Δήμου Αθήνας
Αρεφ Ραχμάν, Κοινότητα Μπαγκλαντές
Ασλάμ Τζαβέντ, επικεφαλής Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος
Βούλτσος Νίκος, ΚΕΕΡΦΑ Παγκρατίου
Γιαννούλης Στέλιος, εκπαιδευτικός Χανιά
Διαβολάκης Θανάσης, ΔΣ ΟΙΕΛΕ, Κερατσίνι
Ευθυμίου Χριστόδουλος, ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Εκπρόσωπος Κίνησης για τη Χειραφέτηση ατόμων με αναπηρία “Μηδενική Ανοχή”
Ζώτος Δημήτρης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Θωίδου Κατερίνα, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη
Καμπαγιάννης Θανάσης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Καταραχιάς Κώστας, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων.νοσοκομείου Άγιος Σάββας
Κασιμάτης Γαβριήλ, Γενικός Γραμματέας ΠΟΣΠΕΡΤ,EUROMEI
Καχάρ Μασούντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. στρατόπεδο Ελληνικού
Κούβαρης Γιάννης, γραφίστας
Κουκαλάνι Βασίλης, ηθοποιός-σκηνοθέτης
Κουνάδη Αιμιλία, ΚΕΕΡΦΑ Αιγάλεω
Κυρίλλου Δήμητρα, μέλος Ομάδας LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Κωνσταντίνου Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
Λυμπεράτος Μιχάλης, πανεπιστημιακός
Μανταίος Κώστας, πρόεδρος ΣΦΕΑ
Μουσαράι Ιλιρίντα, φοιτήτρια ΝΟΠΕ
Μπέη Εύα, ζωγράφος
Μηλιαζήμ Τζεμαλή, εκπαιδευτικός Ξάνθη 
Παπαστράτης Προκόπης, πανεπιστημιακός
Σαγιέντ Αχμέντ, Πακιστανική Κοινότητα, Πειραιάς
Σκαρπέλης Αντώνης, Σύλλογος Γονέων 72ου Δημοτικού σχολείου Πετραλώνων
Σκαρμέας Κώστας, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Συλαϊδής Βασίλης, μέλος ΔΣ Εργαζομένων Ιντρακόμ
Τορμπουζίδης Κώστας, δικηγόρος ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Ψάνης Παρασκευάς, ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου