Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Διεθνής Συνάντηση Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού: Δηλώσεις εκπροσώπων από Τουρκία, Γερμανία, Κύπρο, Καταλονία, Δανία, Ολλανδία


ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
15-16 Οκτώβρη, Αθήνα, Γήπεδο Μπάσκετ ΡΟΥΦ
Δηλώσεις εκπροσώπων από Τουρκία, Γερμανία, Κύπρο, Καταλονία, Δανία, Ολλανδία

ΤΟΥΡΚΙΑ
 

Η πάλη ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό στην Τουρκία
 

Το Τουρκικό κράτος χτίστηκε, ιδρύθηκε πάνω σε εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες. Οι μη Τούρκοι-σουνίτες μουσουλμάνοι πολίτες αντιμετωπίστηκαν από τα αρχικά κιόλας στάδια σαν "άλλοι" και "εχθροί". Η ακόλουθη ρήση του τότε υπουργού δικαιοσύνης Μαχμούτ Εσάτ Μποζκούρτ εκφράζει αυτή την κατάσταση πολύ ξεκάθαρα: "Αυτή είναι η γνώμη μου. 'Ολοι, φίλοι και εχθροί, ακόμα και τα βουνά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η χώρα ανήκει στους Τούρκους. Όλοι όσοι δεν είναι καθαροί Τούρκοι έχουν μόνο ένα δικαίωμα στην τουρκική πατρίδα, το δικαίωμα να μας υπηρετούν, το δικαίωμα να είναι σκλάβοι μας. Ζούμε στην πιο ανεξάρτητη χώρα του κόσμου που ονομάζεται Τουρκία". Ο αρχηγός του κράτους, ο Μουσταφά Κεμάλ, επισφράγισε αυτές τις ρατσιστικές ιδέες με την ακόλουθη φράση: "Ευτυχής όποιος μπορεί να πει, 'είμαι Τούρκος'!".
 
Το Κουρδικό έθνος ξεκίνησε τον αγώνα του ενάντια σε αυτή τη ρατσιστική πολιτική των διακρίσεων του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1920 κιόλας. Αυτός ο αγώνας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει δεχτεί απανωτές αιματηρές επιθέσεις ενώ δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι έχουν δολοφονηθεί. Παρόλα αυτά οι Κούρδοι κατάφεραν στο μεταξύ να αναγνωριστεί τουλάχιστον η ύπαρξη τους, με τρόπο αδιαμφισβήτητο.
 
Το ανερχόμενο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα της δεκαετίας του 1970 βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο του κράτους και των φασιστών. Την περίοδο εκείνη δημιουργήθηκαν μέσα στο φοιτητικό κίνημα πολλές αριστερές οργανώσεις και κόμματα που πάλευαν ενάντια στους φασίστες σπίτι το σπίτι και γειτονιά τη γειτονιά προσπαθώντας να σταματήσουν τις σφαγές. Τα συνδικάτα -και πρώτα πρώτα η DISK (Συνομοσπονδία των Επαναστατικών Εργατικών Σωματείων) εντάχθηκαν στον αντιφασιστικό αγώνα εκείνης της εποχής.
 
Σημείο καμπής του αγώνα ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό ήταν η δολοφονία το 2007 του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντίνκ. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους μετά τη δολοφονία έπληξαν τους ρατσιστικούς και εθνικιστικούς μύθους του κράτους. Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν πολλές και διαφορετικές αντιεθνικιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις. Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ήταν να έρθει η γενοκτονία των Αρμενίων -που το Τουρκικό κράτος αμφισβητεί- στην επιφάνεια.
 
Πολλοί πρόσφυγες από αυτούς που έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία έχουν πέσει θύματα εθνικιστικών και φασιστικών επιθέσεων. Οι δυνάμεις της αριστεράς δεν έχουν ακόμα κάποιον προσανατολισμό αντίστασης ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. Οι ίδιες οι πλατιές μάζες εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την επιρροή δεξιών ηγεσιών. Αυτές οι μάζες, είναι αλήθεια, εμπόδισαν στις 15 Ιούλη το πραξικόπημα. Αλλά για να καταφέρουμε να τις κινητοποιήσουμε ενάντια στην εθνικιστική, ρατσιστική και φασιστική πολιτική χρειαζόμαστε ένα δυνατό εργατικό κίνημα.
 
Αττίλα Ντιρίμ, Τουρκία


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ 

Επί του παρόντος, υπάρχει ένας μέσος όρος τριών επιθέσεων σε σπίτια προσφύγων ανά ημέρα, ενώ οι μουσουλμάνες - ειδικά εκείνες που φορούν μαντίλα - αντιμετωπίζουν ρατσιστικές προσβολές και επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AFD), ένα ανοιχτά αντι-μουσουλμανικό κόμμα που αντιτίθεται στη μετανάστευση των προσφύγων και των μουσουλμάνων, κατάφερε να κερδίσει μεταξύ 14 και 24 τοις εκατό των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές. Ρατσιστικές προκαταλήψεις γίνονται όλο και πιο εμφανής σε καθημερινές συνομιλίες, δεδομένου ότι οι πρόσφυγες και οι μουσουλμάνοι έχουν γίνει οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για μια πληθώρα θεμάτων, ιδιαίτερα των κοινωνικών προβλημάτων.
 
Ως εκ τούτου, η εκστρατεία "Ξεσηκωθείτε κατά του ρατσισμού» (Aufstehen gegen Rassismus) έχει ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογικές επιτυχίες του AFD την Άνοιξη του 2016. Με αυτή την εθνική πρωτοβουλία θέλουμε να αρχίσουμε ένα κίνημα κατά των ιδεών και εκλογικού προχωρήματος της δεξιάς και να αλλάξουμε το πολιτικό κλίμα.
 
Η Κίνηση “Ξεσηκωθείτε κατά του ρατσισμού" είναι μια ευρεία συμμαχία διαφόρων οργανώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, θρησκευτικών κοινοτήτων και κομμάτων που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να περιλαμβάνει μέλη και οργανώσεις της μουσουλμανικής κοινότητας. Ξεκινήσαμε την εκστρατεία με μια εθνική διάσκεψη τον Απρίλιο. Ακολούθησε στις 3 Σεπτεμβρίου μια κεντρική διαδήλωση στο Βερολίνο. Η συμμαχία είναι επίσης ενεργή σε περιφερειακό επίπεδο, ενάντια σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το AFD.
 
Αναπόσπαστο μέρος της εκστρατείας είναι η εκπαίδευση των αντιρατσιστικών ακτιβιστών. Μια ομάδα εκπαιδευτών διοργανώνει εργαστήρια σε ολόκληρη τη Γερμανία, προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι να αντιταχθούν στο ρατσισμό σε καθημερινές καταστάσεις. Μέχρι στιγμής αυτά τα εργαστήρια έχουν πολύ καλή υποδοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι συνδικαλιστές, καθώς επίσης και αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες φοιτητών και πολλοί άλλοι.

Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τους ρατσιστές να κερδίσουν περισσότερο έδαφος. Είμαστε ξεσηκωμένοι ενάντια στο ρατσισμό.
 
Νάταλι Ντρέιμπους, Γερμανία



ΚΥΠΡΟΣ

Μέτωπο ενάντια στους φασίστες
 

Ο φασισμός στην Κύπρο δεν κατάφερε ποτέ να έχει μια σημαντική παρουσία. Οι φασιστικές ομάδες δεν μπόρεσαν ποτέ να εδραιωθούν και να μαζικοποιηθούν.

Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1948, την περίοδο που η Αριστερά απόκτησε σημαντική επιρροή μέσα από τους εργατικούς αγώνες που κυριολεκτικά ταρακούνησαν την αποικιοκρατία. Τότε κατέβηκε στη Κύπρο ο χίτης Γρίβας και προσπάθησε να στήσει την οργάνωση Χ με σκοπό να χτυπήσει το εργατικό κίνημα. Μια προσπάθεια που απέτυχε παταγωδώς όταν ο κόσμος της αριστεράς τσάκισε τους χίτες του Γρίβα. Μετέπειτα ο Γρίβας γίνεται αρχηγός της ΕΟΚΑ και προσπαθεί με δολοφονίες στελεχών της αριστεράς να περιθωριοποιήσει το ΑΚΕΛ χωρίς επιτυχία. Η αντίδραση και η συσπείρωση του ΑΚΕΛ ήταν τόσο μεγάλη που οργάνωσε μερικές από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία του. Ακόμη και ο Μακάριος τότε αναγκάστηκε να καλέσει τον Γρίβα να σταματήσει.
 
Πολλά χρόνια αργότερα η ΕΟΚΑ Β και πάλι με τον Γρίβα που είχε και την στήριξη της χούντας στην Ελλάδα, προσπάθησε να στήσει ένα κίνημα της άκρας δεξιάς. Όμως ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το επίπεδο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Mετά το Πραξικόπημα του ’74 που οδήγησε στον Πόλεμο και την ήττα, οι δυνατότητες για να εμφανιστούν φασιστικές οργανώσεις περιορίστηκαν ακόμη πιο πολύ. Ωστόσο η δυναμική που δημιουργεί η εθνικιστική πολιτική και η ρατσιστική ρητορική που υιοθετείτο από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία και η κυριαρχία της Εκκλησίας δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις που κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες θα ευνοούσαν τους φασίστες να αποκτήσουν επιρροή. Αυτό έγινε με την εμφάνιση της κρίσης μετά το 2009 όταν οι φασίστες στη Κύπρο, πιστό αντίγραφο και θυγατρική οργάνωση της ελληνικής Χρυσής Αυγής αρχίζουν να αποκτούν κάποια επιρροή. Κυρίως σε αγροτικές περιοχές που στο παρελθόν είχε επιρροή η ΕΟΚΑ, στους ανέργους και τους συνδέσμους φιλάθλων των δεξιών ποδοσφαιρικών σωματείων.
 
Μια μεγάλη κινητοποίηση το 2010 με χίλια περίπου άτομα τους έκλεισε το δρόμο να παρελάσουν μέσα στην πόλη και τους κράτησε στο περιθώριο. Στις εκλογές δεν κατάφεραν να πάρουν πάνω από 1%. Δυστυχώς ακολούθησε η έκρηξη στο Μαρί για την οποία κατηγορήθηκε από τα ΜΜΕ και την δεξιά σαν υπεύθυνος ο Χριστόφιας και δημιουργήθηκε ένα έντονο κλίμα ενάντια στην αριστερά που έδωσε τη δυνατότητα στους φασίστες να βγουν ανοιχτά.
 
Στις επόμενες εκλογές κατάφεραν να μπουν στη Βουλή με δυο βουλευτές. Όμως υπάρχει ένα έντονο αντιφασιστικό κλίμα μέσα στη κοινωνία, κάτι που φάνηκε στην διαδήλωση του περασμένου Μάρτη που συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα αλλά και σε άλλες μικρότερες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν όπως τη διαδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
 
Προγραμματίζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις όπως μια μεγάλη εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι όσο και αν έχουν βάλει τα καλά τους οι φασίστες τώρα που μπήκαν στην Βουλή, παραμένουν μια ναζιστική συμμορία που πρέπει να την τσακίσουμε πριν δυναμώσει. Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα Μέτωπο που να μπορεί να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας, τα συνδικάτα, νεολαιίστικες οργανώσεις, φοιτητικές, και άλλους που δεν θέλουν να αναβιώσουν οι φρικαλεότητες του ναζισμού.
 
Κυριάκος Κοιλιάρης, Κύπρος



ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ (UCFR)

Η Κίνηση UCFR (Ενωμένοι ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό Καταλονίας) 'εχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας ειδικά τον τελευταίο χρόνο και κατά του φασισμού με συνέπεια τα τελευταία 5 ή 6 χρόνια, με αποτέλεσμα τη μείωση της παρουσίας των οργανωμένων φασιστών στους δήμους από 67 (2011) σε 8 (2015). Θα πρέπει να πούμε ότι όπου δεν υπήρχε τοπική ομάδα UCFR ενεργή, οι φασίστες μπορούσαν να επιβιώσουν, αλλά όπου υπήρχαν ενεργές ομάδες σβήστηκαν από τον εκλογικό χάρτη.
 
Περιττό να πούμε ότι, οι ρατσιστικές ιδέες δεν έχουν εξαφανιστεί και έχουμε δει, όλο και περισσότερο, ρατσιστικές ή ισλαμοφοβικές επιθέσεις, ακόμη και δολοφονίες, και ένα αυξημένο επίπεδο θεσμικού ρατσισμού εντός των δημόσιων διοικήσεων πάνω σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, και, φυσικά, στο ζήτημα των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο, όπου τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε καθημερινή βάση από το ισπανικό κράτος στα νότια σύνορα.
 
Στην Καταλονία έχουμε δώσει απαντήσεις σε περιστατικά ισλαμοφοβίας, τόσο σε τοπικό (διαδηλώσεις ενάντια σε τζαμιά) όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ( "burquini") δίνοντας το μέγιστο των δυνάμεών μας στην προσπάθεια για κινητοποίηση των κοινοτήτων και των κομμάτων ή με πράξεις διαμαρτυρίας, που συχνά οργανώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Και ο αγώνας ενάντια στο φασισμό συνεχίζεται καθώς η άκρα δεξιά προσπαθεί να μεταρρυθμιστεί και να ανασυνταχθεί με διαφορετικά ονόματα και ταυτότητες. Δουλεύουμε τόσο στην Καταλονία όσο και στο ισπανικό κράτος προκειμένου να κάνουμε φανερό ποιοι είναι. Στην πραγματικότητα κινούνται στα όρια της πολιτικής, αλλά κάνουν προσπάθεια να αναπτυχθούν γύρω από το θέμα των προσφύγων και την αντι-ισλαμική ρητορική. Με λίγα λόγια, είναι ακόμα ένας κίνδυνος που πρέπει να καταπολεμηθεί και ποτέ να μην νομιμοποιηθεί, ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα σε επίπεδο τοπικής πολιτικής, όπου τα κομματικά συμφέροντα συχνά μπαίνουν πάνω από τις αρχές. Με αυτόν τον τρόπο, συχνά ενεργούμε ως φύλακας και το καθήκον μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε κάθε φασιστική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα.
 
Η UCFR αναγνωρίζεται πλέον ως μια σοβαρή αντιφασιστική οργάνωση που είναι ικανή να ενώσει διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις (διοργανώσαμε το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο μετά από πολλά χρόνια στη Βαρκελώνη στις 21 Μαρτίου, και ένα μήνα πριν μια διάσκεψη για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας που παρακολούθησαν 450 άτομα) και ενδιαφέρεται έντονα να παγιώσει τη δράση τοπικών ομάδων, προκειμένου να ανταποκριθεί στην καθημερινή ισλαμοφοβία που τείνει να γίνει ο κανόνας στους δρόμους και τροφοδοτείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 
Στηβ Σεντάρ, Καταλονία



ΔΑΝΙΑ

Η ρατσιστική ατζέντα τρέφει τους φασίστες
 

Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στη Δανία αποτελείται από τοπικές ομάδες, οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αλλά συχνά αλληλοστηρίζονται. Όταν οι πρόσφυγες από τη Συρία έφτασαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους - ένα νέο κίνημα γεννήθηκε. Η κίνηση αυτή ονομάζεται "Venligboerne" που σημαίνει "Οι φιλικοί πολίτες".

Τα μέλη του "Venligboerne" οργανώνονται από το Facebook και προσπαθούν να βοηθούν τους πρόσφυγες με κάθε είδους πρακτικά πράγματα. Οργανώνουν συναντήσεις όπου οι άνθρωποι μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους και ούτω καθεξής. Υπολογίζεται ότι 150.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στο "Venligboerne". Οι περισσότεροι "venligboere" σκέφτονται ότι θέλουν να δράσουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από ανθρωπιά και δεν είναι πολιτικοποιημένοι. Αλλά καθώς η κυρίαρχη πολιτική είναι απάνθρωπη, συχνά συνεργάζονται με αντιρατσιστικές ομάδες.
 
Πριν από δύο χρόνια, το δανέζικο Pegida βγήκε στους δρόμους σε πολλές πόλεις, αλλά παντού ήταν λιγότεροι από τους αντιρατσιστές. Και σήμερα δεν βγαίνουν πλέον. Τον Ιούνιο του 2015, μετά από μια πολύ ρατσιστική προεκλογική εκστρατεία, η δεξιά πήρε την κυβέρνηση υποστηριζόμενη από το ρατσιστικό Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα. Έτσι, στη Δανία βιώνουμε μια πολύ δυνατή ρατσιστική ατζέντα. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία κυριαρχούν. Η κυβέρνηση έχει περάσει 37 διαφορετικούς νόμους, για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά και να τους επιβάλει πολύ κακές συνθήκες στη Δανία.
 
Τα σύνορα είναι κλειστά και φυλασσόμενα από την αστυνομία. Νέα ρατσιστικά και φασιστικά κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν από αυτή την ατζέντα. Περίπου 20.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Δανία κατά τη διάρκεια του 2015 και περίπου 5000 σε 2016.

Λένε Γιούνκερ, Δανία 



ΟΛΛΑΝΔΙΑ
 

Ο ρατσισμός υπονομεύει την αλληλεγγύη

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η ρατσιστική δεξιά στην Ολλανδία έχει βρεθεί σε άνοδο. Για τις επόμενες εκλογές του Μαρτίου ο ρατσιστής λαϊκιστής Geert Wilders πρότεινε η αστυνομία να επιβάλει την απαγόρευση του Κορανίου, να κλείσει όλα τα τζαμιά και τα μουσουλμανικά σχολεία και να απελαθούν όλοι πρόσφυγες που ήρθαν πρόσφατα- ακόμη κι αυτοί που έχουν έγγραφα. Αυτή τη στιγμή ο Wilders δεν έχει μέλη για να προχωρήσει σε ένα ρατσιστικό κίνημα δρόμου.
 
Αλλά άλλοι παίρνουν αυτοπεποίθηση από το ρατσιστικό κλίμα και δημιουργούν δικά τους κόμματα της άκρας δεξιάς. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία έχουν γίνει της μόδας. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι άνθρωποι τουρκο-ολλανδικής καταγωγής, που δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που απεικονίζονται στα μέσα ενημέρωσης, «να πάνε να γαμηθούνε». Ο υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπεύθυνος για την ώθηση μέτρων λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Vlemish de Tijd ότι «οι πρόσφυγες ανατινάζουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας».
 
Η καθιερωμένη αριστερά έχει αυτοαπομονωθεί στη γωνία με το να μην οργανώνει την αντίσταση ενάντια στην άνοδο της άκρας δεξιάς. Όλο και περισσότερα από τα μέλη τους έχουν παρασυρθεί από το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Πρέπει να τους αναγκάσουμε να μην το κάνουν αυτό και μαζί να οικοδομήσουμε ένα κίνημα κατά του ρατσισμού. Ο ρατσισμός υπονομεύει την αλληλεγγύη που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να αντεπιτεθούμε ενάντια στη λιτότητα.
 
Μαζί με τους Διεθνείς Σοσιαλιστές πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με τους πρόσφυγες να κάνουμε διαδήλωση για οικονομικά προσιτή στέγαση για όλους. Πρέπει να συνεχίσουμε συνδέουμε τους αγώνες κατά του ρατσισμού και της λιτότητας. Τα Ολλανδικά σύνορα είναι ορθάνοιχτα από φορολογία, για να μην πούμε για τις πολυεθνικές, αλλά κλειστά για τους ανθρώπους.
 
Έβουτ Βαν Ντεν Μπεργκ, Ολλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου