Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Αντιφασιστικά Συλλαλητήρια 3 χρόνια από τη Δολοφονία του Παύλου Φύσσα


Κερατσίνι


Χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές ντόπιοι και μετανάστες πλημμύρισαν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη την Οδό Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μνήμη του θα συμβολίζει για πάντα τον αγώνα ενάντια στους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. 



Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι αντιφασιστικές προσυγκεντρώσεις των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ με τα πανώ και τις σημαίες τους, για να ενωθούν με κόσμο από τις γειτονιές του Πειραιά που ήρθε για τρίτη χρονιά να τιμήσει τον Παύλο Φύσσα στο σημείο της δολοφονίας του. Το παρών έδωσαν σωματεία με πανώ και οργανωμένα κατεβάσματα, που είχαν από τις προηγούμενες ημέρες πάρει αποφάσεις συμμετοχής στο αντιφασιστικό τριήμερο στις 17-18-19 Σεπτεμβρη. Ηταν εκεί με τα πανώ τους η ΟΕΝΓΕ, η Γ’΄ΕΛΜΕ Αθήνας, τα σωματεία των Νοσοκομείων Αγ. Σάββας και Γεννηματάς, το σωματείο Ιντρακόμ, η ΠΕΝΕΝ, εργαζόμενοι και συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, ο φοιτητικός σύλλογος ΑΣΚΤ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, οι μαθητές Anticapitalista, o Χιπ Χοπ Καφενές από το Περιστέρι, η LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η δημοτική κίνηση “Ανταρσία στην Κοκκινιά”. Το παρών εδωσε και η Αλβανική Κοινότητα, κρατώντας τις φωτογραφίες του Μπελούμ Νικολάι που βρεθηκε νεκρός στο ΑΤ Πατησίων.  

Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η πορεία που καλούσαν σωματεία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ζαρντέν, ενώ την ίδια ώρα υπήρχε συγκέντρωση άλλων αντιφασιστικών οργανώσεων στην οδό Σαλαμίνος.  

Η συγκέντρωση στο Μνημείο του Παύλου άνοιξε με το χαιρετισμό της Ζανέττας Λυσικάτου από την Ομοσπονδία των γιατρών (ΟΕΝΓΕ). “Διεκδικούμε ότι οι φασίστες θα μπουν βαθιά μέσα στη φυλακή. Χρειάζεται τα συνδικάτα να είναι στη δίκη και γι' αυτό η ΑΔΕΔΥ έχει τη Δευτέρα στάση εργασίας 8-11πμ και η Ομοσπονδία των γιατρών 7-11 πμ. Θα συνεχίσουμε. Μαζί με τα σχολεία που ξεκινήσανε με απεργία στις 15 Σεπτέμβρη και διεκδικούνε να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής για τους πρόσφυγες και να έχουν καθηγητές και τα νοσοκομεία που απεργούν στις 6 Οκτώβρη». 

Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια που είπε στη συγκέντωση ο Αμπού Χαμέντ Σάαντ, Αιγύπτιος αλιεργάτης, θύμα της Χρυσής Αυγής: «Σήμερα είμαστε εδώ για τον Παύλο Φύσσα για να πούμε συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αυτό που έχω να πω στη μητέρα του είναι ότι από δω και πέρα είμαστε όλοι παιδιά της». 

Την οργανωμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ξεδίπλωσε στην ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης, από την Πολιτική Αγωγή: “Δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Δίνουμε τη μάχη για να αποκαλυφθεί σε όλες του τις διαστάσεις, ο χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν, που πήγε να δολοφονήσει τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, που πήγε να δολοφονήσει τους συνδικαλιστές στο Πέραμα. Δεν επαναπαυόμαστε μόνο στα δικαστήρια. Τον φασισμό τον πολεμάμε στους δρόμους στα σχολεία, στα συνδικάτα παντού. Η πολιτική Αγωγή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μονάχα η φωνή του κινήματος μέσα στα δικαστήρια και παλεύει με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω. Μαζί θα νικήσουμε το φασισμό θα στείλουμε τη Χρυσή Αυγή εκεί που πρέπει και τους δολοφόνους στη φυλακή». 

Δήμοι

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Μακρυνός, Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος ΣΕΜ Δήμου Κορυδαλλού. «Σήμερα είναι μέρα μνήμης αλλά και επαγρύπνησης. Οι δήμοι της Β’ Πειραιά δεν ξεχνούν, οι δήμοι με την ισχυρή προσφυγική μνήμη και τη δημοκρατική παράδοση, πρέπει να είναι τα πραγματικά αναχώματα στον αντιφασιστικό αγώνα. Και στο ναζισμό και στο φασισμό και στο ρατσισμό.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στη εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αλλά και στις παρυφές αυτής που τον τελευταίο καιρό βλαστάνουν  και άλλα φαινόμενα μισαλοδοξίας. Οι Δήμοι μπορούν να δράσουν στις γειτονιές με όλους τους φορείς, με τους δασκάλους, με τους καθηγητές, με όλη τη κοινωνία”.    

Έπειτα το λόγο πήρε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη. «Σας μεταφέρω την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Νίκαιας, που ψήφισε ομόφωνα κάλεσμα στο τριήμερο εκδηλώσεων στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. H Χρυσή Aυγή είναι ανεπιθύμητη στην πόλη μας και δεν της παραχωρούμε κανένα δημόσιο χώρο γιατί είναι υπόδικη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το Δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι η πόλη μας είναι ανοιχτή για τους πρόσφυγες. Αυτές οι αποφάσεις αντανακλούν αυτό που αισθάνεται η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου. Ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι πολιτικό κόμμα. Είναι ναζιστική εγκληματική συμμορία που έχει τις πλάτες των κρατικών μηχανισμών».  

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινοτητας θύμισε: «Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τριάμιση χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Χίλια άτομα μαχαιρωμένα με σπασμένα κεφάλια και χέρια και ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν έχει τελειώσει. Για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε  να τους σταματήσουμε. Στον Ασπρόπυργο από τον Αύγουστο μέχρι τώρα 18 άτομα έχουν χτυπηθεί από φασίστες. Γι αυτό θα είμαστε τη Δευτέρα στα δικαστήρια, για να πούμε ότι η θέση του κάθε φασίστα είναι μέσα στη φυλακή». 

Ρατσισμός

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας κάλεσε στις επόμενες μάχες του αντιφασιστικού κινήματος. “Χρειάζεται να συνεχίσουμε. Να δώσουμε τη μάχη και μέσα στη δίκη και έξω από αυτήν. Δεν έχει τελειώσει η απειλή του φασισμού. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Κλείνουν τα σύνορα, υψώνουν φράχτες, έχουν αδίσταχτη πολιτική λιτότητας, απαγορεύουν διαδηλώσεις στη Γαλλία με το κράτος εκτάκτου ανάγκης. Αυτή η Ευρώπη είναι που ανοίγει το δρόμο στις Λεπέν και στην ακροδεξιά. 

Και έτσι ανοίγει η όρεξη και στη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα να λένε στο Ωραιόκαστρο ότι δε χωράνε τα προσφυγόπουλα. Οργανώνουν πογκρόμ στη Χίο με τις πλάτες της αστυνομίας, κάνουν ξανά επιθέσεις στον Ασπρόπυργο. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μία τέτοια πολιτική. Δεν μπορούν να δίνουν λόγο στους νεοναζί μέσα από τη δημόσια τηλεόραση. Δώσανε μιάμιση ώρα για να προβάλλουν το φασιστικό τους παραλήρημα από της Θερμοπύλες. 

Σας καλούμε στη Διεθνή συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 15-16 Οκτωβρη». 
Μετά τους χαιρετισμούς ξεκίνησε η πορεία στους δρόμους της Αμφιάλης, με επικεφαλής το πανώ της ΑΔΕΔΥ, που κρατούσαν οι Αιγύπτιοι ψαράδες, μαζί με  δικηγόρους της πολιτικής Αγωγής και συνδικαλιστές, συμβολίζοντας ότι το αντιφασιστικό κίνημα έχει τη δύναμη. Πλήθος σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ ένωναν τους διαδηλωτές όχι μόνο από τα σωματεία αλλά και από τις τοπικές κινήσεις που συμμετείχαν στην πορεία, όπως η “Αριστερή Κίνηση Περιστερίου”, η “Ρήξη και Ανατροπή” από το νέο Ηράκλειο, οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ από τα Πετράλωνα, του Ζωγράφου, το Μαρούσι… Η ανταπόκριση από τον κόσμο στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, από τα καφενεία και τα μαγαζιά καθώς περνούσε η πορεία, ήταν η επιβεβαίωση ότι αυτός ο αγώνας έχει γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης πλατιά, όχι μόνο στη γειτονιά του Παύλου αλλά σε όλη την Ελλάδα.




Ξάνθη

Πανελλαδικά



Εκατοντάδες διαδήλωσαν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη και στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. «Η συγκέντρωση είχε μεγάλη παρουσία φοιτητών, που συμμετείχαν μετά από αποφάσεις των συλλόγων του πανεπιστημίου», μας είπε ο Νεκτάριος από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας. «Παρουσία είχαν επίσης δάσκαλοι και νοσοκομειακοί. Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ και την ΚΕΕΡΦΑ ενώ ανακοινώθηκε η στήριξη από την ΑΔΕΔΥ και την ΕΛΜΕ. Ακολούθησε πορεία που κατευθύνθηκε στην πλατεία Όλγας μέχρι τη Γούναρη όπου και σταμάτησε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια γύρισε πίσω στην πλατεία Γεωργίου. Και η Πάτρα τίμησε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα στο δρόμο, απαιτώντας να μπουν φυλακή οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες».  

“Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/9 συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης, στέλνοντας σαφες μήνυμα προς τους μαχαιροβγάλτες νεοναζί της ΧΑ αλλά και σε κάθε ρατσιστή ξενοδόχο που αρνείται τα δικαιώματα των προσφύγων”, μας μετέφερε ο Αλέξανδρος. “Την πορεία στήριξε η ΔΟΕ, ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογικού, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΕΕΚ και ο Αντιεξουσιαστικός χώρος”. 
Συγκέντρωση στη πλατεία Αγοράς έγινε το Σάββατο και στα Χανιά. “Συμμετείχαν με πανώ οι Αναπληρωτές Δάσκαλοι, η ΚΕΕΡΦΑ και η Πρωτοβουλία Αντίστασης. Ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καλούσαν στη συγκέντρωση”, μας είπε ο Μανώλης από την ΚΕΕΡΦΑ. 

Στα Γιάννενα “έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας στη συγκέντρωση” μας είπε η Λουίζα από την ΚΕΕΡΦΑ. “Οργανωμένα μπλοκ με πανώ είχαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η No Passaran, και άλλες οργανώσεις, ενώ αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Σύλλογοι των φοιτητικών Εστιών στη Δουρούτη και στη Δόμπολη. Έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης”.  

“Από τις 10 το πρωί η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης έστησε μικροφωνική στην κεντρική πλατεία της πόλης παίζοντας αντιφασιστικά τραγούδια. Στη συγκέντρωση το παρών έδωσε η ΕΛΜΕ Ξάνθης με πανώ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα μέτρα πιο κάτω συγκεντρώθηκαν συναγωνιστές από τη ΛΑΕ, το ΚΚΕμ-λ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έκαναν μία σύντομη πορεία. Αφού έγιναν ανακοινώσεις από την ΚΕΕΡΦΑ στη συνέχεια έγινε μία μεγάλη πορεία στους δρόμους της Ξάνθης. Όταν η πορεία πέρασε από την Οδό Κομοτηνής όπου γινόταν το παζάρι, ο κόσμος και ιδιαίτερα γυναίκες με μαντήλες, υποδέχτηκαν τη διαδήλωση με ενθουσιασμό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν υπέρ της ενότητας ντόπιων μεταναστών και προσφύγων ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τους φασίστες” μας είπε ο Παντελής από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. 

Αντιφασιστική συγκέντρωση έγινε το Σάββατο 17/9 και στο Βόλο. “Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν με τα πανώ τους η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΕΚ”, μας είπε ο Δημήτρης. “Εγιναν χαιρετισμοί όπου από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ καλέσαμε στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση στις 15-16 Οκτώβρη στην Αθήνα. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής”. 

Στη Λαμία έγινε συγκέντρωση την Κυριακή 18/9. “Υπήρχε μικροφωνική όπου έπαιζαν τραγούδια αντιφασιστικά και τραγούδια του Φύσσα, υπήρχαν πανώ των αναρχικών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης”, μας περιγράφει η Βάσω. «Το ενθαρρυντικό ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων. Έγινε πορεία που πέρασε μπροστά απ’ τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που φυλάσσονταν από μεγάλη αστυνομική δύναμη, υπήρχε παλμός και φωνάχτηκαν πολλά αντιφασιστικά και αντιΕΕ συνθήματα”. 

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης στο Ρέθυμνο, στην Καλαμάτα καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού, όπως το Παρίσι και τη Λευκωσία.




Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου έγινε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, διεκδικώντας να μπουν ισόβια οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους τσακίσουμε οριστικά. Διεκδικώντας παράλληλα ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στο συλλαλητήριο βροντερό παρόν έδωσαν εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, αντιφασίστες και αντιφασίστριες, συμμετείχαν και χαιρέτησαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Ά ΕΛΜΕ, η Έ ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις.

Το ραντεβού των διαδηλωτών ανανεώθηκε για νέα κινητοποίηση την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου μετά και την απαράδεκτη κίνηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου να βαφτίζουν “απειλή” τα προσφυγόπουλα, την ώρα που οι μνημονιακές περικοπές υποβαθμίζουν τα σχολεία και οι δάσκαλοι απεργούν για να διεκδικήσουν προσλήψεις και χρηματοδότηση. 

Ιωάννα Κατλαμούση




Rap Monsters Fest

ΚΑΣΤΡΑΚΙ 




Χιλιάδες συμμετείχαν την Κυριακή 18/9 στο Rap Monsters Fest στην έκταση Καστράκι στη Δραπετσώνα. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το χιπ χοπ φεστιβάλ που ξεκίνησε ο ίδιος οργανώθηκε φέτος όπως και πέρσι από τους φίλους και την οικογένειά του στη μνήμη του, που μετατράπηκε όπως και η προηγούμενη μέρα σε κέντρο αντίστασης στους Χρυσαυγίτες νεοναζί. H ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση στην είσοδο του φεστιβάλ.



Μεγάλη έμφαση από τους διοργανωτές δόθηκε στη σημασία της δίκης των νεοναζί, ενώ όπως ανακοινώθηκε τα έσοδα της συναυλίας θα πήγαιναν για την ενίσχυση της Πολιτικής Αγωγής.

εργατική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου