Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

21 Μάρτη: Από την Αθήνα και το Λονδίνο μέχρι το Ferguson

Weyman Benett στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που έγινε στις 11-12 Οκτώβρη του 2014 στην Αθήνα.
εργατική αλληλεγγύη

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για τη διοργάνωση στις 21 Μάρτη 2015 μίας διεθνούς ημέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Εκτός από τα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, την ίδια μέρα θα διαδηλώνουν στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και… στις ΗΠΑ. 


Η εργατική αλληλεγγύη μίλησε με τον Weyman Benett συντονιστή της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό», της Βρετανίας για το ρόλο που έχει να παίξει η επιτυχία της καμπάνιας για τις 21 Μάρτη, στην κόντρα ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία που δίνει το αντιρατσιστικό –αντιφασιστικό κίνημα τόσο στη Βρετανία όσο και σε όλο τον πλανήτη.

Μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και την έξαρση της ισλαμοφοβίας από την πλευρά των κυβερνήσεων, ποια είναι η σημασία της 21ης Μάρτη, παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και του φασισμού;

Την περασμένη εβδομάδα ήταν η 70η επέτειος της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, που γιορτάστηκε με σύνθημα «ποτέ ξανά» αλλά ακόμα υπάρχουν μαύρα σύννεφα που αναπτύσσονται πάνω από την Ευρώπη. Στις 21 Μάρτη ο κάθε ένας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το κάλεσμα των ελλήνων αντιφασιστών και σοσιαλιστών και να αντιταχθεί στην άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού. Πέρσι χιλιάδες διαδήλωσαν στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη και το Κάρντιφ σε ένδειξη διεθνούς αλληλεγγύης με τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Η απόσταση ανάμεσα στην άνοδο των Ναζί στον απόηχο της κρίσης της δεκαετίας του ’30 και τους θαλάμους αερίων ήταν τότε άγνωστη. Είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσουμε μία τέτοια εξέλιξη πριν γίνει ικανή να διαμορφώσει τις ιστορικές εξελίξεις. Ο φασισμός είναι το κίνημα της απελπισίας που κάνει ζημιά στην ενέργεια των μαζών και ψάχνει τον τρόπο να διαχωρίσει τους εργαζόμενους μεταξύ τους έτσι ώστε να τους συντρίψει. 

Στον απόηχο των δολοφονιών στη Γαλλία, υπήρξε μία τεράστια αύξηση της ισλαμοφοβίας. Ακολούθησε η δολοφονία ενός Μαροκινού άντρα και επιθέσεις σε πάνω από 53 μουσουλμανικά κτίρια. Είδαμε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν (ο πατέρας της περιέγραφε το Ολοκαύτωμα ως «λεπτομέρεια της ιστορίας») που συνδυάζει την ισλαμοφοβία με τον αντισιμητισμό, να ανεβαίνει στα γκάλοπ στο 33% και να προηγείται σαν υποψήφια για τη Γαλλική προεδρία. 

Η 21η Μάρτη είναι ένα αντίδοτο στο δηλητήριο που αυτοί οι ευρω-φασίστες θέλουν να χύσουν στην κοινωνία. Όλοι χρωστάμε ευγνωμοσύνη για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από τους Έλληνες αντιφασίστες, που έβαλαν εμπόδιο στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Χωρίς την ΚΕΕΡΦΑ και το εξαιρετικό της έργο στο ζήτημα της αποκάλυψης των δολοφονιών των μεταναστών και της Χρυσής Αυγής, δεν θα υπήρχε μείωση των ψήφων τους αλλά θα ήταν σημαντικά αυξημένοι. 

Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Ένα από τα χαρακτηριστικά μετά την επίθεση στη Γαλλία υπήρξε η προσπάθεια από πολλούς να κατηγορήσουν σαν αποδιοπομπαίους τράγους τους Μουσουλμάνους και να μετατρέψουν κάθε Μουσουλμάνο υπεύθυνο για την επίθεση στη Γαλλία. Είναι σοκαριστικό αυτό που έκανε ο Έρικ Πίκλς, υπουργός της κυβέρνησης, να ζητήσει από κάθε τζαμί που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορά πάνω στο τι κάνουν για να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που επέτρεψαν στη ναζιστική οργάνωση Jobbick να οργανώνει συγκεντρώσεις για τις ευρωεκλογές σε όλη τη χώρα. Όταν ναζιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν δολοφονίες σε αυτή τη χώρα, όπως η δολοφονία στο Birmingham του Μοχάμεντ Σαλίμ και η τοποθέτηση βομβών σε πέντε τζαμιά, κανείς δεν ζητά εξηγήσεις από τους Χριστιανούς για αυτές τις επιθέσεις, αλλά από τους Μουσουλμάνους ζητάνε να τις καταδικάσουν. 

Την 21η Μάρτη στηρίζουν οι περισσότερες κοινότητες Μουσουλμάνων, Εβραίων, συνδικάτα, κοινότητες Μαύρων και Μεταναστών προκειμένου να δείξουν ότι δεν θα αφήσουν στους ναζί να έχουν χώρο και να έχουν τους δρόμους.

Μετά τα γεγονότα στο Φέργκιουσον, πιστεύεις ότι ο αγώνας ενάντια στην ισλαμοφοβία συνδέεται με την πάλη για τα δικαιώματα των Μαύρων στις ΗΠΑ;

Συναντηθήκαμε στη Βουλή με τον Al Sharpton, έναν ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα από τις ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριζε ότι η Ευρώπη δείχνει σε τι είδους κόσμο πρόκειται να ζήσουμε. Ότι πρέπει να αντισταθούμε όταν χτυπάνε τους Μουσουλμάνους, ότι πρέπει να παλέψουμε για πολιτικά δικαιώματα για τους γάμους ίδιου φύλου και το δικαίωμα της έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή της αθεΐας και γι’ αυτό θα συμμετέχουν στις 21 Μάρτη με διαδήλωση στη Νέα Υόρκη. 

Είπε ότι η οικογένεια του Mike Brown και η οικογένεια του Eric Garner πρέπει να λάβουν διεθνή αλληλεγγύη πάνω στο ζήτημα ότι οι ζωές των ανθρώπων μετράνε. 
Είπε ότι το κίνημα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μπόρεσε να νικήσει επειδή είχε διεθνή υποστήριξη. Εμείς στη Βρετανία σκοπεύουμε να ενώσουμε όλες τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους άδικα στα χέρια της αστυνομίας, για να αποχτήσουν φωνή και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Γι’ αυτό το λόγο πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ferguson όταν έγινε η κηδεία του Mike Brown, για να στείλουμε το μήνυμα της διεθνιστικής μας αλληλεγγύης από το ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. 

Πιστεύεις ότι η επιτυχία της 21 Μάρτη μπορεί να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα στη Βρετανία; 

Έχουμε τέσσερα μέτωπα να αντιμετωπίσουμε. Τις ανοιχτές ναζιστικές οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή, αυτές που κρύβουν τις φασιστικές τους ρίζες όπως είναι οι ευρωφασίστες του Εθνικού Μετώπου, τις ρατσιστικές συμμορίες δρόμου σαν το Pegida στη Γερμανία, και τους ρατσιστές λαϊκιστές όπως το UKIP που απειλεί να πάρει το 13% των ψήφων του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αυτές οι οργανώσεις επιτίθενται στην πολυεθνική κοινωνία μας και ψάχνουν τρόπο να μετατρέψουν το θυμό ενάντια στη λιτότητα σε βουλευτικές έδρες. Ο Nigel Farage (του UKIP) συνεργάστηκε με το τραπεζικό σύστημα που δημιούργησε την κρίση, αλλά ρίχνει τα βάρη για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βρετανία στους μετανάστες.

Στον απόηχο των γαλλικών δολοφονιών ο Farage κατασκεύασε ψέματα για την ύπαρξη απαγορευμένων περιοχών στις μεγάλες πόλεις και ευθυγραμμίστηκε με μεγάλα ΜΜΕ όπως το Fox News που λένε ότι οι Mουσουλμάνοι έχουν καταλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι μία ξεδιάντροπη δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων με τον ίδιο τρόπο που οι αντισημίτες στη δεκαετία του 1930 κατηγορούσαν την εβραϊκή κοινότητα για την κρίση. 

Αν και δεν θεωρούμε ναζιστή όποιον επηρεάζεται από αυτά τα ψεύτικα επιχειρήματα, ωστόσο βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική μάχη στο να τους σταματήσουμε. Η 21 Μάρτη θα γίνει έξι εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές της χώρας και ένα μαζικό συλλαλητήριο στο οποίο θα συμμετέχουν πολλές και διαφορετικές κοινότητες και το συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με τους σοσιαλιστές, αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες ελπίδες μας για να ξεφορτωθούμε ένα κομμάτι της βρωμιάς του ρατσισμού, που εξαπολύουν αυτές οι οργανώσεις. Θα διαδηλώσουμε στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Βερολίνο, θα διαδηλώσουμε μαζί κατά του κοινού εχθρού, με την ενότητα θα κατακτήσουμε τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου