Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Ποτέ ξανά φασισμός!

του Κώστα Τορπουζίδη *


  Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, ένας αντιφασίστας μουσικός, ο Παύλος Φύσσας, έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του μέλους της Χρυσής Αυγής Γ. Ρουπακιά.

  Η δολοφονία του προκάλεσε μια αντιφασιστική έκρηξη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, η οποία εκφράστηκε με μαζικά συλλαλητήρια που απαιτούσαν να μπει τέρμα στην ασυλία των νεοναζί από την κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε την κυβέρνηση να σταματήσει (προς το παρόν) το φλερτ με τη ναζιστική συνιστώσα της «δεξιάς πολυκατοικίας» κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για την προφυλάκιση ενός μέρους της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και των Ταγμάτων Εφόδου της.
  Στο επόμενο διάστημα μάλιστα αποκαλύφθηκαν με μεγαλοπρέπεια οι όχι και τόσο κρυφοί δίαυλοι της Χρυσής Αυγής με τον Μπαλτάκο, αλλά και με επιχειρηματίες που τη χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα και της πρόσφεραν εξοπλισμό και γραφεία. Ταυτόχρονα όμως, συνεχίστηκε η ρατσιστική εκστρατεία της ΝΔ που όχι μόνο ενισχύει τους φασίστες αφού «παίζει στο γήπεδό τους», αλλά και οδηγεί σε ανθρωπιστικές τραγωδίες όπως στο Φαρμακονήσι. Την ίδια περίοδο, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών ανέδειξαν την υπαρκτή απειλή του φασισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία.
  Η δίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, που θα προσδιοριστεί μάλλον το χειμώνα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων θα αποτελέσει κομβικό σημείο για να ξεκινήσει η διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων εφόδου που χτυπούσαν ανενόχλητα μετανάστες και αριστερούς αγωνιστές πριν από τη δολοφονία του Παύλου. Η αποκάλυψη ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός ήταν ο οργανωτής της επίθεσης σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα δείχνει τη χρήση της βουλευτικής ασυλίας από τους νεοναζί.
  Η κάλυψη της αστυνομίας τους έδωσε τη δυνατότητα να σπέρνουν τον τρόμο στις γειτονιές και η αδράνεια των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών τους έδωσε την αυτοπεποίθηση για να κλιμακώσουν την εγκληματική δράση τους. Η διάλυση των φασιστικών συμμοριών δεν μπορεί βέβαια να υλοποιηθεί από έναν κρατικό μηχανισμό τέτοιου είδους. Η ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος αποτελεί τη μόνη εγγύηση ώστε να μην πέσουν στα μαλακά οι οργανωτές των ρατσιστικών πογκρόμ. Η δίκη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε τόσο τα εγκλήματά τους, όσο και οι δεσμοί τους με το «βαθύ κράτος» και την κυβέρνηση να βγουν στην επιφάνεια.
  Γι’ αυτό το λόγο το συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη στις 6:30μμ στο άγαλμα Βενιζέλου δεν έχει απλά χαρακτήρα μνήμης για τον Παύλο Φύσσα. Είναι το ξεκίνημα ενός αντιφασιστικού φθινοπώρου που μπορεί να βάλει φραγμό στους νοσταλγούς του Χίτλερ. Εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική κατοχή, θα διαδηλώσουμε ότι δεν θα αφήσουμε την Ιστορία να γυρίσει πίσω. Η συνέχεια των αντιφασιστικών δράσεων θα αποφασιστεί στη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα στις 11-12 Οκτωβρίου. Για ένα κόσμο χωρίς φασισμό, φτώχεια, εκμετάλλευση και καταπίεση!

* Ο Κώστας Τορπουζίδης είναι δικηγόρος, Συντονιστής Θεσσαλονίκης της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου